Gepubliceerd 24 september 2023

Gemeenteraad hakt binnenkort knoop door over Evertshuis

Het college heeft twee scenario’s uitgewerkt voor de toekomst van het Evertshuis. In het eerste scenario blijft het pand zoals het is en in het tweede scenario wordt het oude gedeelte van het Evertshuis verkocht. Het kost teveel om van beide scenario’s een businesscase uit te werken. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een keuze te maken. Een keuze is noodzakelijk vanwege de slechte financiële situatie van Stichting Bij Everts en de begroting van de gemeente.

Het gebouw van de vroegere Koninklijke Zaadhandel Turkenburg, de historische vleugel van het Evertshuis-complex. Fototgraaf Willem IJdo

Het Evertshuis, de bibliotheek en de gemeente zijn voorstander van een cultureel huis naar voorbeeld van Storyhouse in Chester. Het huis in Chester omvat een Bibliotheek, theaters, een onafhankelijke bioscoop, een restaurant en is een gemeenschappelijke en creatieve sociale ruimte. Vanuit financieel perspectief is scenario 2 de beste optie, maar er blijft dan onvoldoende ruimte over om een Storyhouse te realiseren. Dat kan verholpen worden door extra vierkante meters aan te bouwen. De opbrengst van de verkoop van het oude deel, kan geïnvesteerd worden in de aanbouw.

Er zitten nog wel wat andere financiële consequenties aan scenario 2 die niet van toepassing zijn op scenario 1. Voor de huidige vaste huurders van het Evertshuis met een maatschappelijke functie moet andere ruimte gezocht worden. Alleen de muziekschool en de Werkplaats kunnen blijven. Voor de lokale omroep, Sport en Welzijn, Vluchtelingenwerk en het Sociaal Team is geen plaats meer. Stichting bij Everts wordt opgeheven en de gemeente zal het negatieve bezit van 87.000 euro eenmalig moeten compenseren en de huurschuld aan de gemeente van 287.000 euro kwijtschelden.

Het voorstel wordt woensdag 11 oktober besproken in de commissie Bestuur en Financiën.

Tekst Anneke Bekker
Bron agenda Bestuur en Financiën

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN