Gepubliceerd 15 oktober 2023

Gemeentelijke lastenverzwaring loopt nog meer op

Hoewel de gemeentelijke lasten in Bodegraven-Reeuwijk al tot de hoogste in de regio behoren zullen ze in 2024 verder stijgen: de OZB voor woningen met 5,2 procent, de zakelijke OZB met 17,8 procent, de reinigingstechnologie met 7,5 procent en de rioolheffing met 4,2 procent. Een aangekondigde verlaging van dit laatste tarief met 0,75 procent gaat niet door. Andere tarieven, zoals de leges en de lijkbezorgingsrechten, stijgen eveneens met 4,2 procent,

De hoogste gemeentelijke belastingen in de regio
Uit een vergelijking met tien gemeenten binnen Zuid-Holland trekt het college van Burgemeester en Wethouders zelf de conclusie dat het OZB-tarief in 2023 in onze gemeente het hoogste  is. Het tarief van de afvalstoffenheffing ligt boven het gemiddelde, net als het tarief voor de rioolheffing. Opgeteld komt de totale belastingdruk uit in het rode gebied, dat als risicovol wordt omschreven.

De totale belastingdruk is bij een woning met een gemiddelde taxatiewaarde de hoogste van de regio. In onze gemeente kosten de gemeentelijke belastingen onze inwoners 1239,21 euro. In de getrokken vergelijking betaalt een inwoner in de Krimpenerwaard het minste: 870,92 euro. In Alphen aan den Rijn komt dat uit op 871,99 euro, in Gouda 1120,99 euro en in Woerden 933,68 euro.

Inflatiecorrectie OZB
Voor 2024 wil het college de gemeentelijke belastingdruk verder verhogen. De OZB-tarieven voor woningen stijgen met 5,2 procent. Daarvan geldt 4,2 procent als inflatiecorrectie, er wordt eenmalig 1 procent extra doorberekend omdat het aantal bezwaren tegen de OZB-heffing sterk is opgelopen. De landelijke overheid bereid inmiddels maatregelen voor, omdat speciale bureaus massaal bezwaar maken tegen de aanslagen, onder het beginsel no cure no pay. Dat wordt aan banden gelegd, maar de kosten die de gemeente moet maken onder de huidige wetgeving worden door de eenmalige verhoging gecompenseerd.

Zakelijke OZB stijgt nog meer
De zakelijke OZB stijgt overigens nog harder: er wordt een inflatoire verhoging doorgevoerd van 4,2 procent, maar daarnaast ook nog eens 12,5 procent extra. De totale verhoging komt daardoor uit op bijna 16,7 procent. Vorig jaar werd de zakelijke OZB al verhoogt met 31,8 procent. Ondernemerskoepel OPBR verzet zich heftig tegen de voorgenomen stijging en noemt deze bij monde van voorzitter Jan Oostveen ‘excessief en onaanvaardbaar.’

Tekst Henri Stolwijk
Bron Begroting gemeente Bodegraven-Reeuwijk

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen

In de ochtend een mix van wolken en brede opklaringen. De zuidenwind is matig van kracht. De temperatuur is 8°C.

In de middag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De zwakke tot matige wind is zuidoost. Het kwik loopt op naar 12°C.

In de nacht perioden met lichte regen. Het koelt daarbij af naar 7°C.

Zondag levert een bewolkte dag op. Er kan daarbij wat regen vallen. De wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 11°C aan. 

Foto: VWK Voorjaar

 

MEEST BEKEKEN