4 oktober 2022

Gemeente teleurgesteld over uitspraak rechtbank inzake Twitter

De gemeente is teleurgesteld over de uitslag van het kort geding tegen Twitter waarin werd geëist dat het sociale medium alle tweets zou verwijderen over vermeend satanisch kindermisbruik in Bodegraven.

In een persstatement zegt de gemeente: “Wij zijn van mening dat Twitter als eigenaar en beheerder fakenews van haar platform moet kunnen halen. Dat is de verantwoordelijkheid van dit bedrijf. Daarbij zijn wij er nog steeds van overtuigd dat daarvoor technische middelen beschikbaar zijn. Het voortleven van dit soort fakenews is uitermate beschadigend voor alle slachtoffers in deze kwestie en de gemeenschap van Bodegraven-Reeuwijk als geheel. Daar willen wij als gemeente voor opkomen.”

De uitspraak wordt nu nader bestudeerd, waarna een besluit over eventuele vervolgstappen zal worden genomen.

Complotdenkers
De beschuldigingen, die tot grote onrust leidden en in kringen van complotdenkers een dankbare voedingsbodem vonden, werden uitgesproken door Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever. Zij zijn daarvoor inmiddels veroordeeld. De gemeente eiste in kort geding dat alle tweets over dit onderwerp door Twitter zouden worden verwijderd. De drie stopten op last van de rechter hun lastercampagne, anderen sturen echter nog steeds tweets over dit onderwerp de wereld in. De gemeente eiste dat Twitter dit zou tegenhouden en alle tweets zou weghalen.

De rechtbank gaat daar niet in mee. De advocaat van Twitter voerde eerder aan dat het bedrijf er juist alles aan heeft gedaan om de pedoverhalen van de complotdenkers te verwijderen. De advocaat meent dat het te ver zou gaan om van Twitter te verlangen dat ze alle berichten controleert voordat die gepubliceerd worden. De rechtbank vindt dat te ver gaan en stelt dat een goed filter niet te maken is. Voorts zouden niet alle tweets onrechtmatig zijn. Naar het oordeel van de rechter moet de gemeente zelf bij Twitter melden als er nieuwe berichten van complotdenkers verschijnen over een satanisch pedonetwerk in Bodegraven. Dan heeft Twitter wel de plicht die “prompt” weg te halen.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Bewolking, somber en soms motregen

Vandaag is het bewolkt en somber weer. Met name in de ochtend valt er soms motregen. De zwakke en later op de dag matige wind is noordoost tot noord. Het kwik loopt op naar 6°C. De nacht verloopt bewolkt bij een minimumtemperatuur van 4°C.

Dinsdag Wolken en enkele opklaringen. Daarnaast is er kans op een bui. De zwakke wind zit in de westhoek. In de middag geeft de thermometer 8°C aan.

Foto: Arie Vernet De sfeer is er intussen

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu