Gepubliceerd 15 december 2023

Gemeente helpt ruim 400 huishoudens te besparen op energie

Sinds juli dit jaar helpt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk inwoners met een smalle beurs via een speciale actie om de energiekosten te verlagen. Met deze actie, genaamd ‘Gratis hulp bij energie besparen’, zijn al meer dan 1000 huishoudens benaderd. Hiervan hebben tot nu toe 443 huishoudens meegedaan en dit aantal loopt nog steeds op. Naar schatting bespaart een geholpen huishouden tot gemiddeld 450 euro per jaar op energie.

Honderden euro’s besparen én minder CO2-uitstoot
De meeste inwoners die tot nu toe hebben meegedaan, wonen in sociale huurwoningen. Door mee te doen, bespaart een huishouden jaarlijks honderden euro’s op energie, tot gemiddeld 450 euro. Samenstelling van het huishouden, energiecontract en eigen gedrag kunnen hier invloed op hebben. De gemeente zet zich in om minimaal 1250 huishoudens via deze actie te helpen. Naast de energierekening gaat tegelijkertijd ook de CO2-uitstoot omlaag. Bij 1250 geholpen huishoudens wordt de CO2-uitstoot naar verwachting met 625.000 kilo op jaarbasis verminderd. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van +-

330 woningen in onze gemeente op basis van 1 jaar.
Wethouder Jan Leendert van den Heuvel: “Rondkomen is momenteel voor veel inwoners moeilijk. Daarnaast zetten we met dit koude weer de verwarming graag wat hoger. Wat ook leidt tot verder stijgende energielasten. Met deze actie willen we inwoners tegemoetkomen en de energierekening omlaag brengen. Het gaat om kleine energiebesparende maatregelen maar met een groot effect: het kan een huishouden honderden euro’s op jaarbasis schelen! Daarnaast bereiken we ook een vermindering van CO2-uitstoot. We hebben inmiddels al ruim 400 huishoudens kunnen helpen. En de teller loopt nog steeds op! Hoe meer mensen we kunnen helpen, hoe beter.”

Gratis advies en producten
Energiecoaches van Klimaat oute (energieklussers), een bedrijf dat de gemeente voor deze actie ingehuurd heeft, gaan huis aan huis bij inwoners langs. Inwoners krijgen tijdens een huisbezoek gratis advies en kleine energiebesparende producten aangeboden. Bijvoorbeeld tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie. Samen met de energiecoach van Klimaatroute kiest een inwoner een pakket van gemiddeld 150 euro aan producten uit. Ook brengt de energiecoach deze producten meteen aan. Daarnaast geeft de energiecoach advies over energiezuinig(er) leven. Inwoners worden met deze actie helemaal ontzorgd: zowel het advies, als de producten en het aanbrengen ervan is gratis.

Het Gemeentelijk Isolatie Programma
De actie ‘Gratis hulp bij energie besparen’ is onderdeel van het Gemeentelijk Isolatie Programma en wordt gefinancierd met subsidies vanuit het Rijk. Deze actie is gestart in juli 2023 en loopt door tot en met eind februari 2024.

Tekst : Jan Buruma
Bron : Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN