Gepubliceerd 23 augustus 2021

Frank Rijkaart stapt over naar Lokaal Liberaal

Het kersvers opgerichte Lokaal Liberaal heeft een eerste raadslid: Frank Rijkaart stapt over naar de nieuwe partij en verlaat daarmee de VVD. Eerder verliet fractievoorzitter Willem Zuyderduyn de fractie al, het ligt in de rede dat ook hij toetreedt tot Lokaal Liberaal.

Frank Rijkaart

Het schisma is een gevolg van grote onenigheid binnen de lokale afdeling van de VVD. Over en weer zijn beschuldigingen uitgesproken over gebrek aan integriteit en geschonden vertrouwen. Centraal in de discussie staat raadslid Dirk van den Acker, die zich volgens het toenmalige VVD-bestuur tegen de afspraken in negatief uitliet over plannen van en personen binnen de partij. Van Den Acker geeft overigens al wekenlang geen reactie op een verzoek om commentaar.

Integriteit

Het bestuur van de lokale afdeling vroeg een onderzoek aan naar de integriteit van Van den Acker en trad af. Daarop nam het Regiobestuur het bewind over. In een speciale ledenvergadering werd een nieuwe commissies voor het selecteren van de kandidaten voor de volgende verkiezingen en voor het opstellen van het programma aangewezen. Het Regiobestuur onder aanvoering van Christel Mourik nam de bestuurstaken in Bodegraven-Reeuwijk over. Alleen wethouder Inge Nieuwenhuizen, die zitting heeft in het Regiobestuur, zou hier buiten blijven.

Twee oud-bestuursleden, Lou Harten en Willem Ginjaar, besloten daarop een nieuwe partij van de grond te tillen, Lokaal Liberaal. Daarmee willen zij aan de volgende verkiezingen meedoen. Andere ex-bestuursleden hebben die stap officieel nog niet gezet, maar naar verluidt zullen meer oud-gedienden de VVD verlaten.

Willem Zuyderduyn zag in elk geval in de gang van zaken al aanleiding de VVD-fractie te verlaten. Saillant detail: hij was door het oude bestuur al aangewezen als lijsttrekker voor de volgende verkiezingen. Zijn voorbeeld wordt nu dus gevolgd door Frank Rijkaart. Hij stelt: “Hoewel ik niet bij de zaak betrokken was heeft het mij wel geraakt en dit straalde op mij af. Kijkende naar de situatie kwam ik tot de conclusie dat ook op andere niveaus er zaken spelen en beslissingen worden genomen waar ik niet volledig achter sta. Alles bij elkaar heb ik in de spiegel gekeken en kwam tot de conclusie dat de VVD mijn VVD niet meer was.”

Vertrouwen

Rijkaart spreekt zijn vertrouwen uit in Lokaal Liberaal. “Die biedt mij de kans de projecten welke ik heb ingezet, voort te zetten.” Hij noemt het proces rond het nieuwe zwembad als voorbeeld van wat de politiek kan bereiken. “In samenwerking met ontzettend veel inwoners kwam hier iets heel moois tot stand. Dat kost heel veel uren, maar levert ook heel veel op. Ik bemoei me nog altijd voor met sportzaken, zoals bijvoorbeeld de sportharmonisatie en sportaccommodaties. Ik zie sport echt als een essentiële bouwsteen van de samenleving.”

Andere terrein waar hij zich specifiek bij betrokken voelt zijn de woningbouw, parkeerproblemen, groenonderhoud, speelplaatsen en afval. “Dat deed ik vaak tussendoor, maar dit zal ooit echt verdwijnen. Er is dus nog werk zat.”

Volgens Rijkaart is het aan de kiezer om te bepalen of hij terugkeert in maart 2022. “Ik hoop het wel. Ik heb de afgelopen jaren mijn uiterste best gedaan, blijf dat ook doen tot de verkiezingen en hopelijk ook daarna.”

Met het vertrek van Rijkaart en Zuyderduyn telt de VVD-fractie nog vier leden, want eerder stapte Kees Willem van Os al uit de partij. Wethouder Nieuwenhuizen, die in Gouda woont, stond destijds niet op de kieslijst. Robin Kersbergen heeft inmiddels de functie van fractievoorzitter overgenomen.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN