Gepubliceerd 5 oktober 2023

Evertshuis architectonisch waardevol monument

De werkgroep Bodegraven van Stichting Hugo Kotestein wil de bestaande gemeentelijke monumentenlijst uitbreiden met het Evertshuis. Dit, naar aanleiding van het plan van de gemeente om het historische gedeelte uit 1902 te verkopen. Afgelopen woensdag sprak oud-wethouder Ton van der Schans de gemeenteraad toe.

Het gebouw van de vroegere Koninklijke Zaadhandel Turkenburg, de historische vleugel van het Evertshuis-complex. Fototgraaf Willem IJdo

Zonder gemeentelijke vergunning is het volgens Van der Schans voor de nieuwe eigenaar niet toegestaan om het gebouw te slopen, maar de werkgroep vreest dat sloop toch in beeld komt als dit gedeelte door gebrek aan onderhoud in verval raakt. Met een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst zijn er duidelijke voorwaarden waar de eigenaar zich aan moet houden en kan dit voorkomen worden, aldus de werkgroep.

Willem Zuyderduyn (LLBR) vroeg tijdens de inspraakavond of het voldoende is om het casco van het gebouw in tact te houden. Ton van der Schans bevestigde dat het inderdaad om de buitenkant gaat van het gebouw vanwege de bijzondere architectuur.

Tekst Wim Minnaard
Bron inspraakavond 4 oktober 2023

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN