30 oktober 2020

Interview: Erwin Timmerarends werd verliefd op polsstokverspringen

Zo hoog mogelijk klimmen in de polsstok en zo ver mogelijk aan de overkant in het zand belanden. Dat is wel zo’n beetje kortweg de omschrijving van polsstokverspringen. Het is een sport die Erwin Timmerarends machtig is. De inmiddels naar Bodegraven verhuisde Timmerarends wist zich dit seizoen te meten met de top van de Hollandse springers. Met de 1e plek in het Samenwerkingsklassement en overwinningen in Vlist, Zegveld en Jaarsveld werd hij zelfs getipt als kanshebber voor de nationale titel, waaraan ook de Friese springers deelnemen.

Hollandse en Friese springers

Het polsstokverspringen is een sport die zich afspeelt tussen de Hollandse en Friese springers. Voor de Friezen is polsstokverspringen fierljeppen. Fierljeppen staat voor ‘sierlijk springen’. Elk jaar wordt het NK georganiseerd waarin de springers van de Polsstokbond Holland (PBH) en die van de Friese Bond (Frysk Leppers Boun- FLB) elkaar tegenkomen. De concurrentie tussen de springers van beide bonden is groot. Een soort Ajax-Feyenoord, zoals het betaalde voetbal kent.

Volwassen topsport

Het polsstokverspringen is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen topsport met bloedserieuze beoefenaren. In Holland zijn in Linschoten, Zegveld, Jaarsveld, Polsbroekerdam, Kockengen en De Vlist fraaie accommodaties voor de zomersport, die ooit z’n oorsprong kende in Friesland. Daar werden in 1767 al de eerste wedstrijden gehouden.

• Erwin Timmerarends: “Zo hoog mogelijk in de polsstok klimmen, is één van de facetten van een goede en verre sprong’.

Toch positief gevoel

Ondanks z’n tegenvallende prestatie tijdens het NK in Burgum, waar hij geen geldige sprong kon afleveren, houdt Timmerarends toch een positief gevoel over van het afgelopen seizoen. De 25-jarige Bodegraver wist z’n pr te verbeteren tot 21,49 m, waarmee hij wel wat dichter bij het Nederlands record van 22,21 m kwam. Dat record staat voor hem wel op de bucket list voor het seizoen van 2021. In het interview vertelt hij hoe hij verliefd werd op zijn sport en spreekt over de facetten van een goede en verre sprong. Vol passie vertelt hij hoe leuk het polsstokverspringen is: de spanning niet in het water te vallen, het vliegen in de lucht en de kick zo ver mogelijk in het zand te springen is geweldig!

• Erwin Timmerarends verbeterde afgelopen seizoen z’n pr tot 21,49 m. Het Nederlands record van 22,21 m staat op z’n bucket list!

INTERVIEW:

Interview Erwin Timmerarends (verslaggever André van Egdom)

• Bericht: André van Egdom

0 Shares
Sluit Menu