25 november 2021

Quiz fietsverlichting bij NS station Bodegraven

Wethouder Inge Nieuwenhuizen was donderdagmiddag aanwezig bij de campagne fietsverlichting bij het NS-station in Bodegraven. Hiermede ondersteunt zij de actie voor een goede fietsverlichting die momenteel in diverse gemeentes in Zuid Holland wordt gevoerd. Zij nam het stokje over van wethouder Jan Willem Schuurman van de gemeente Zuidplas.  De actie is onderdeel van de campagne AAN in het donker waarbij fietsers aan de hand van vier vragen gevraagd wordt wat zij weten over verlichting op de fiets zoals “zijn losse fietslampjes toegestaan; wat weet je over de hoogte van de boete als je verlichting niet op orde is; wanneer is het nodig je verlichting aan te zetten; wat doe je als je samen fiets met iemand die geen werkende verlichting heeft”.

Wethouder Inge Nieuwenhuizen neem stokje over van de gemeente Zuidplas

Waarom deze campagne?

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat ze goed zichtbaar zijn. Dit is niet alleen voor de fietsers zelf belangrijk, maar meer nog voor automobilisten die een fietser onbedoeld over het hoofd kunnen zien. Nog steeds fietste een kwart van de fietsers bij de peiling niet of onvoldoende verlicht. In de grote steden ligt dit percentage nog hoger.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste fietsers gewoon vergeten om hun licht aan te doen. Bij anderen is het kapot.

Lokale campagne fietsverlichting In Bodegraven-Reeuwijk

Op zaterdag 6 november is in Bodegraven-Reeuwijk de lokale campagne Fietsverlichting van start gegaan in samenwerking met vier plaatselijke rijwielhandelaren, de gemeente, de politie en VVN afdeling Bodegraven-Reeuwijk. Liefst 125 fietsers hebben hun fietsverlichting laten controleren en repareren bij de plaatselijke rijwielhandelaren. Ook op een aantal scholen in Bodegraven hebben de plaatselijke rijwielhandelaren en de politie verlichting van de fietsen van de leerlingen gecontroleerd.

Regels

Als fietser moet je in het donker en overdag bij slecht zicht een wit voorlicht en rood achterlicht aan hebben. Je mag hiervoor ook lampjes gebruiken die je vastmaakt aan je fiets of aan je kleding. Ook moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden.

De campagne fietsverlichting wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Zuid-Holland.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en opklaringen

Vandaag wisselen wolken en brede opklaringen elkaar af. In de middag en avond neemt de bewolking verder toe en in de avond gaat het regenen. De zwakke wind is zuid en draait vanmiddag naar het zuidoosten en neemt toe tot matig. Het kwik loopt op naar 6°C. In de nacht valt er in eerste instantie nog regen maar later in de nacht klaart het op. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Woensdag is er een mix van wolken en opklaringen. De zwakke tot matige wind waait uit het zuiden. Evenals vandaag wordt het in de middag 6°C. 

Foto: De Groene wereld De zon komt op

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu