Gepubliceerd 28 maart 2023

Energiecoöperatie legt zonnepanelen op De Ark

Na de kerkdienst van afgelopen zondag hebben de Protestante Gemeente de Ark en de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk een contract ondertekend om het platte dak van de kerk tegenover de Miereakker volledig vol te leggen met zonnepanelen.

Ondertekening overeenkomst tussen De Ark en energiecoöperatie

Daarmee zet de kerk, die al de kwalificatie Groene Kerk heeft, een volgende stap in de verduurzaming. De kerk krijgt voor eigen gebruik 20 zonnepanelen en de overige 100 zonnepanelen worden eigendom van de Energie coöperatie. Deze panelen zal de ECBR gebruiken om inwoners van Reeuwijk van goedkope groene stroom te voorzien. Een mooie lokale diaconale gedachte. De verwachting is dat de panelen nog voor de zomer kunnen worden geïnstalleerd.

Groene Kerk
Een kerk mag zich groen noemen als zij actief aan de slag wil gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Van een groene kerk wordt verwacht dat zij met haar leden ieder jaar één duurzame stap zet. Dit kunnen stappen zijn op het gebied van inkopen, omgaan met geld, geloof en inspiratie, beleid, energiebesparing, energie-opwek en omgang met natuur. Een groene kerk geeft hiermee invulling aan de opdracht van goed en recht doen omwille van de naaste en de God die alles schiep.


“De afgelopen twee jaar heeft onze diaconie onder aanvoering van Truus Bakker zich ingespannen om een Groene Kerk te worden. Met deze zonnepanelen zetten we een volgende stap in verdere verduurzaming. Ik ben blij dat we dit nu kunnen doen en daarmee onze energierekening flink kunnen verlagen en daarbij ook nog wat kunnen betekenen voor de inwoners van Reeuwijk.” aldus Dirk-Jan Knol, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters.


Groene stroom voor Reeuwijkers
De Energiecoöperatie staat voor gemeenschap en circulariteit. Samen met de leden zet de coöperatie projecten op om iedereen van duurzame energie te voorzien. Iedereen in onze gemeente kan voor 5 Euro lid worden. Jan Bouwens, voorzitter van de ECBR vertelt:


“Met dit project geven we weer verder invulling aan onze doelstelling om een bijdrage te leveren aan het doel van onze gemeente om klimaatneutraal te zijn. De samenwerking met de Ark verloopt prima en wellicht zijn er nog meer kerken die ook deze stap naar verduurzaming willen zetten. We komen graag met ze in gesprek.”

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Regendag

In de ochtend drijft er bewolking over maar is het nog droog. Even later gaat het regenen. Er staat een matige zuidenwind bij een temperatuur van 7°C.

In de middag en avond valt er regen. De matige wind waait uit het zuiden. Met 11°C is het zacht voor de tijd van het jaar.

In de nacht regen. De vrij krachtige wind draait naar het westen. De minimumtemperatuur wordt 8°C.

Zondag een afwisseling van wolken en opklaringen. In de avond trekt een regengebied over. De vrij krachtige wind is west. De thermometer geeft 11°C aan.

Foto: Tonnie Nog erg nat

 

MEEST BEKEKEN