Gepubliceerd 1 maart 2024

€ 200.000 voor vergroten van het waterbewustzijn.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil met een subsidie bewoners stimuleren om zelf in actie te komen tegen wateroverlast door klimaatverandering. Het veranderde klimaat zorgt voor langere perioden van droogte en hitte, afgewisseld door hevige piekbuien. In 2024 is er opnieuw € 200.000 beschikbaar voor plannen die bijdragen aan een watervriendelijke inrichting van de leefomgeving en vergroten van het waterbewustzijn. De activiteit moet wel in het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden plaatsvinden. Per aanvraag stelt het waterschap maximaal € 5.000 (incl. BTW) beschikbaar.

Het waterschap regelt het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland. Het werkgebied bestaat uit het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Alleen Bodegraven-Noord valt in het werkgebied van De Stichtse Rijnlanden. De rest van Bodegraven-Reeuwijk valt in het werkgebied van hoogheemraadschap Rijnland.

Het waterschap zorgt voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en droge voeten. Ook zorgt het ervoor dat er voldoende oppervlaktewater in sloten, plassen en kanalen in het gebied beschikbaar is en dat overtollig water snel wordt afgevoerd. 

Een uitgekiend stelsel van sloten, rivieren, stuwen en gemalen zorgen ervoor dat een teveel aan water snel wordt afgevoerd. Zo wordt wateroverlast tegengegaan. Wanneer er veel regen valt, draaien de pompen (gemalen) op volle kracht om al het water af te voeren. De gemalen in het werkgebied kunnen per etmaal een bui van ongeveer 10-15 millimeter afvoeren.

Meer informatie en een aanvraagformulier is te vinden op de webpagina van Blauwe Bewoners Initiatieven.

Tekst: Bianca Verzijl

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken, buien  en opkaringen

In de ochtend van alles wat, wolken, opklaringen en enkele buien. De matige wind is noordwest tot noord. De temperatuur is 8*C.

In de middag meer bewolking een bui en ook opklaringen. De matige wind waait uit noordwest tot noord. Het kwik komt niet veel verder dan 10*C. 

Foto: Karin broekhuysen

 

De nacht verloopt vrij helder waarbij het afkoelt naar 4*C.

Zondag een mix van wolken en brede opklaringen. De wind is noordoost. Met 12*C is het iets zachter.

 

MEEST BEKEKEN