Gepubliceerd 1 maart 2024

€ 200.000 voor vergroten van het waterbewustzijn.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil met een subsidie bewoners stimuleren om zelf in actie te komen tegen wateroverlast door klimaatverandering. Het veranderde klimaat zorgt voor langere perioden van droogte en hitte, afgewisseld door hevige piekbuien. In 2024 is er opnieuw € 200.000 beschikbaar voor plannen die bijdragen aan een watervriendelijke inrichting van de leefomgeving en vergroten van het waterbewustzijn. De activiteit moet wel in het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden plaatsvinden. Per aanvraag stelt het waterschap maximaal € 5.000 (incl. BTW) beschikbaar.

Het waterschap regelt het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland. Het werkgebied bestaat uit het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Alleen Bodegraven-Noord valt in het werkgebied van De Stichtse Rijnlanden. De rest van Bodegraven-Reeuwijk valt in het werkgebied van hoogheemraadschap Rijnland.

Het waterschap zorgt voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en droge voeten. Ook zorgt het ervoor dat er voldoende oppervlaktewater in sloten, plassen en kanalen in het gebied beschikbaar is en dat overtollig water snel wordt afgevoerd. 

Een uitgekiend stelsel van sloten, rivieren, stuwen en gemalen zorgen ervoor dat een teveel aan water snel wordt afgevoerd. Zo wordt wateroverlast tegengegaan. Wanneer er veel regen valt, draaien de pompen (gemalen) op volle kracht om al het water af te voeren. De gemalen in het werkgebied kunnen per etmaal een bui van ongeveer 10-15 millimeter afvoeren.

Meer informatie en een aanvraagformulier is te vinden op de webpagina van Blauwe Bewoners Initiatieven.

Tekst: Bianca Verzijl

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN