9 januari 2022

Duurzame oplossing milieustation kost 2 miljoen

De milieustraat van het milieustation moet worden opgeknapt om te blijven voldoen aan de vergunningseisen. Daardoor gaat de afvalstoffenheffing vanaf 2023 omhoog. De gemeenteraad bespreekt in de commissie Ruimte van 19 januari de keuze uit drie varianten.

Milieustation Bodegraven

Voorkeur voor de optimale variant
De goedkoopste variant is een beetje oplappen voor 0,4 miljoen euro. De tweede variant kost 1,3 miljoen euro, maar de inrichting is dan niet optimaal waardoor er een extra arbeidsplaats nodig is. De optimale variant vergt een investering van 2 miljoen euro, maar heeft toch de voorkeur van het college. De investering is inclusief 0,2 miljoen euro inrichtingskosten van de loods en uitbreiden van de stroomvoorziening voor de buitendienst.

De kosten kunnen gedekt worden door de afvalstoffenheffing vanaf 2023 met 9 euro per huishouden te verhogen. Bij de keuze voor variant 1 stijgt de afvalstoffenheffing met 8 euro en bij variant 2 met 10 euro.

Afvalstoffenheffing kan omlaag door beter scheiden
Door het vertrek van de brandweer uit het naastgelegen pand, is er ruimte vrijgekomen om spullen op te slaan die hergebruikt kunnen worden. Door de huidige ingang te verplaatsen, wordt de milieustraat langer en kunnen er meer bakken worden neergezet om afval te scheiden.

Volgens wethouder Kees Oskam kan de afvalstoffenheffing omlaag als de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk nog beter afval scheiden. Bijvoorbeeld door geen piepschuim tussen het plastic- metaal- en drinkpakkenafval (PMD) te doen. Duizend kilo PMD levert de gemeente 235 euro op maar 1000 kilo PMD dat wordt afgekeurd, omdat er bijvoorbeeld piepschuim in zit, kost 135 euro aan verbrandingskosten. Ook luiers tussen het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en pizzadozen tussen het oud papier veroorzaken hoge kosten in plaats van opbrengsten. Om de kosten te drukken is het belangrijk om geen papier, GFT en PMD tussen het grijze afval aan te bieden. Want dan kost het verwerken ervan geld in plaats van dat het geld oplevert. Het streven is om zoveel mogelijk van afval naar grondstof (VANG) te gaan.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Bewolkt weer

Het blijft vandaag bewolkt en er kans soms motregen vallen. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Vanmiddag geeft de thermometer 8°C aan. In de avond ontstaat er nevel.

In de nacht bewolkt met kans op mist. Het kwik zakt naar 5°C.

Zondag is het bewolkt en somber weer. In de ochtend is er kans op mist. De zwakke wind draait naar het zuiden. Het kwik loopt op naar 8°C. 

Foto: Mees Weinig of geen zon

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu