Gepubliceerd 25 juli 2023

Drinkwater zuiveren steeds geavanceerder

Het drinkwaterbedrijf Oasen krijgt steeds meer te maken met nieuwe uitdagingen zoals: klimaatverandering, bevolkingsgroei en ongewenste stoffen als zout, medicijnresten en andere chemische stoffen. Reden om over te stappen naar zuivering met de omgekeerde osmosis techniek. Rivier- en grondwater worden onder zeer hoge druk door een heel fijne zeef geperst, waardoor het drinkwater nog meer wordt gezuiverd.

Openingshandeling van het zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland door Jeannette Baljeu (provincie Zuid-Holland), Goos den Hartog (Waterschap Rivierenland) en Walter van der Meer (Oasen). Bron website van Oasen

De gebruikelijke zuiveringsmethode van beluchten, filteren door zand, ontharden, tot en met desinfecteren met ultra violet, is niet in staat om alle ongewenste stoffen helemaal volledig uit het water te halen. De in gebruik genomen omgekeerde osmosis techniek is daartoe wel in staat, zodat het als echt 100% gezuiverd drinkwater uit de kraan komt.

Tekst Wim Minnaard
Bron Oasen

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN