Gepubliceerd 16 februari 2024

Digitale hulp tegen vermoeidheid bij kanker beschikbaar

Kanker treft velen. In Nederland leven ruim 770.000 mensen met en na kanker. En terwijl medisch onderzoek voortdurend nieuwe doorbraken oplevert, blijft de meest voorkomende bijwerking van kanker, vermoeidheid,  voor 350.000 (ex)kankerpatiënten een lichamelijk, emotioneel en sociaal invaliderend probleem. Vermoeidheid is de meest onderbehandelde bijwerking.  De Untire Now app biedt een effectieve Nederlandse digitale oplossing voor kanker-gerelateerde vermoeidheid en is nu voor iedereen beschikbaar via www.kanker.nl.

KWF Kankerbestrijding maakt het in samenwerking met het IKNL en kanker.nl mogelijk dat de Untire Now app voor iedereen beschikbaar is via de Appstore van  www.kanker.nl. Het bewezen effectieve digitale programma kan nu laagdrempelig inzetbaar geworden voor (ex-)kankerpatiënten voor wie vermoeidheid de belangrijkste belemmering vormt om mee te doen in het dagelijks leven.

Vanuit multidisciplinaire samenwerking hebben  psycho-oncoloog dr. Bram Kuiper, Door Vonk en het team van professionals van Tired of Cancer de app ontwikkeld. Hun missie is om zoveel mogelijk mensen met kanker-gerelateerde vermoeidheid te helpen. Dr. Bram Kuiper is al 37 jaar werkzaam in de oncologie en is directeur van het Helen Dowling Instituut geweest.

De gebruiker staat centraal in de app. Hij bepaalt hoe Untire kan helpen bij het terugkrijgen van de controle over de eigen energie, het eigen lichaam en het eigen leven. In het programma behandelt Untire thema’s die van belang zijn voor patiënten die te maken hebben met kanker-gerelateerde vermoeidheid, zoals stress, angst, depressie, grenzen stellen, slaap, voeding, zelfzorg, beweging en ontspanning. De app kan een bijdrage bieden aan het verminderen van de vermoeidheidsklachten ongeacht welke vorm van kanker, wat de leeftijd van de patiënt, het geslacht, behandelfase of prognose ook is.

Tekst: Bianca Verzijl

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken, buien  en opkaringen

In de ochtend van alles wat, wolken, opklaringen en enkele buien. De matige wind is noordwest tot noord. De temperatuur is 8*C.

In de middag meer bewolking een bui en ook opklaringen. De matige wind waait uit noordwest tot noord. Het kwik komt niet veel verder dan 10*C. 

Foto: Karin broekhuysen

 

De nacht verloopt vrij helder waarbij het afkoelt naar 4*C.

Zondag een mix van wolken en brede opklaringen. De wind is noordoost. Met 12*C is het iets zachter.

 

MEEST BEKEKEN