19 maart 2023

Deze week op tv, het verhaal van Truus Koppens over ecowoningen in Reeuwijk

Deze week op tv bij BR6 het verhaal van Truus Koppers die via cowdfuncing en particulier opdrachtgeverschap vijf ecowoningen heeft gebouwd in Reeuwijk.

Truus en haar man Sietse de Haan, hun zoon John en hun vriendin Mayke Janssen woonden ieder in een sociale huurwoning in Reeuwijk en wilden graag een energieneutraal koophuis. Ze richtten in 2015 een stichting op en zochten deelnemers voor een collectief particulier opdrachtgevrschap (CPO).

Crowdfunding
Via crowdfunding kwamen ze aan een startkapitaal. Van de gemeente kregen ze een stuk bouwgrond toegewezen. De wijziging van het bestemmingsplan en corona leverden wat vertraging op maar in 2019 kon dan toch de eerste paal de grond in. Binnen een week stonden er vijf houtskletwoningen die ieder van binnen naar eigen smaak heeft ingedeeld.

O op de meter
De ecowoningen gebruiken minder stroom dan ze met zonnepanelen opwekken. Verwarmen en koelen doen we met een gesloten bodemwarmtepomp, die 150 meter de grond in gaat. Hierdoor is het altijd dezelfde temperatuur in huis, want in de zomer koelt het apparaat en in de winter verwarmt het. Een gasaansluiting is niet nodig. Er is wel een aansluiting op het elektriciteitsnet om stroom te kunnen leveren als de zon schijnt en stroom te kunnen afnemen als de zon niet schijnt.

De video is vanaf 21 maart 2023 ook op YouTube te zien.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Foto: Nathalie Voorjaar

Regen

In de ochtend trekt er veel bewolking over waaruit regen valt. Er staat een matige zuidwestenwind bij een temperatuur van 11°C.

In de middag en avond bewolkt en van tijd tot tijd regen. De matige tot vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 12°C aan.

In de nacht lichte regen. Het koelt daarbij af naar 9°C.

Zaterdag levert een bewolkte dag op waaruit soms regen valt. De matige wind zit in de noordhoek. De thermometer geeft 10°C aan.   .

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu