Burgerinitiatief Hart in Bodegraven heeft na 10 jaar het doel bereikt en keek afgelopen dinsdag in het Evertshuis samen met genodigden tevreden terug op het proces. De presentatie had veel weg van een verhaal uit een spannend jongensboek.

Het team bestaande uit Han Koevoets, Gerdien Verheul, Juan da Silva, Frank Busker en Leendert Spijker heeft twee projecten afgerond: De Rijnkadehaven en een upgrade van de openbare ruimte in het noordelijke deel van het centrum in Bodegraven.
Niet alles lukte
Het plan voor de Rijnkade kwam niet van de grond door wisseling van ambtenaren en het plan voor het gebied rondom de dorpskerk in Bodegraven is overgedragen aan de gemeente. De gemeente doet onderzoek naar een robuuste oplossing voor de parkeerproblematiek en het kerkplein maakt onderdeel uit van dat plan.
Nog plannen genoeg
Han Koevoets gaf namens het burgerinitiatief nog wat tips voor het opleuken van het zuidelijk deel van Bodegraven en vertelde dat er een plan voor centrumpromotie klaarligt, dat is geschreven door Jan Oostveen en Elly de Knikker.

Verhaal van de Rijnkadehaven
Het plan voor de Rijnkadehaven is in 2013 ontstaan tijdens een netwerkbijeenkomst over recreatie in De Molen. Han Koevoets (architect), Leendert Spijker (ondernemer) en Frank Busker (Maritieme achtergond) gingen aan de slag met een plan voor een haven. Ze hebben vier opties onderzocht. Dankzij de hulp van toenmalig gemeenteambtenaar Eke Vos kwamen ze in contact met de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij (KNMH) die subsidie verleende aan landschaparchitectenbureau Arkadis om een ontwerp te maken. Er ging volgens Frank Busker heel wat water door de Oude Rijn voordat waterschap, provincie en gemeente het eens waren. Maar uiteindelijk is de haven op 24 juni 2017 geopend door Neptunis. De haven wordt nu beheerd door Sport en Welzijn.
Rondje Rijn en IJssel
Het project. vaarweg rondje Rijn en IJssel is gestrand op de kosten die gemaakt moesten worden om bruggen en sluizen te vervangen.
Het verhaal van de Rijnkade
Han Koevoets deed uit de doeken waarom het plan voor de Rijnkade niet is doorgegaan. Het begon met een opdracht aan het college om de Rijnkade onderdeel te laten uitmaken van de centrumontwikkeling. Vervolgens betaalde de BOV de kosten voor een ontwerp. Maar ondanks dat de kosten gereduceerd waren van 175.000 euro naar 66.000 euro is het uiteindelijk toch allemaal niet doorgegaan.
Het verhaal van het centrum van Bodegraven
In 2014 schreef het college een visie voor het centrum van Bodegraven. In 2018 werd een plan gemaakt voor een compact winkelgebied. Hoewel enkele ondernemers die daartegen waren een rechtszaak hebben gewonnen, heeft de gemeente toch doorgepakt.
Wethouder Inge Nieuwenhuizen vroeg aan het burgerinitiatief om met een plan te komen voor de openbare ruimte. Het bugerinitiatief dat werd aangevuld met Juan da Silva en Gerdien Verheul, kreeg de naam ‘Hart in Bodegraven’. De opdracht van wethouder Inge Nieuwenhuizen was om het in vier jaar tijd te realiseren. Vanwege de vele bezwaren tegen het bestemmingsplan is besloten om het gebied rondom de dorpskerk niet mee te nemen.
Uiteindelijk is vorig jaar deelplan 1 feestelijk afgesloten met een groenplantdag en mooie kunstwerken boven en in de Nutspassage.
Het verhaal van Sint Gallishof
Leendert Spijker van Stichting Historische Kring Bodegraven vertelde welke bijzondere graven hij allemaal heeft ontdekt op de begraafplaats achter de dorpskerk.
De gemeente gaat een pad aanleggen van houtsnippers en onkruid weggehalen. De Historische Kring gaat een informatiebordje plaatsen. Er is een ontwerp gemaakt voor de begraafplaats door Arkadis maar de uitvoering daarvan bleek zo duur te zijn dat het niet eens is voorgelegd aan de gemeenteraad.
Plannen overgedragen
Han Koevoets kon het niet laten om ook nog even het plan voor rond de dorpskerk te promoten.
Verder gaf hij ook nog wat tips voor het opleuken van de Van Tolstraat en gooide nog even de vierde Rijnbrug erin. Hij sloot af met het noemen van een plan voor centrumpromotie dat geschreven is door Jan Oostveen en Elly de Knikker.
Geen draagvlak voor autoluw centrum
Het burgerinitiatief zou graag willen doorpakken maar stopt ermee omdat ze tevreden zijn met wat er is bereikt. Die laatste 10% kost teveel energie. Er is geen draagvlak voor een autoluw centrum, waardoor de plannen voor gezellige pleintjes en straten met veel groen op korte termijn niet uitgevoerd kunnen worden. Het boek gaat dicht maar het verhaal is nog niet uit.