4 mei 2021

Cyclus houdt campagne groente, fruit, tuinafval en etensresten scheiden

De maand mei staat bij afvalverwerkingsbedrijf Cyclus in het teken van van Groente-, Fruit- en Tuinafval + Etensresten (GFT+E) scheiden. Met de regionale campagne wordt vier weken lang ingezet op het vergroten van de kennis en het motiveren en faciliteren van de inwoners om het scheiden van GFT+E een stukje makkelijker te maken.

Zo kunnen inwoners een online kennisquiz maken op de website van Cyclus en maken zij kans op een handig GFT+E keukenbakje inclusief biologische afbreekbare zakjes om het keukenafval makkelijker te scheiden.
Daarnaast ontvangen bezoekers van de milieustraat op zaterdag 15 mei 2021 een groen groei presentje. Meer informatie over de campagne en het scheiden van GFT+E-afval is te vinden op www.cyclusnv.nl/gfte of houd de Facebookpagina van Cyclus in de gaten.

Nog 37% winst te behalen

In de Cyclusregio wordt het GFT+E gescheiden van het restafval en dat wordt goed gedaan. Cyclus zamelde in 2020 meer grondstoffen in. Zo was er bij het GFT+E een toename van 5% ten opzichte van 2019.
Ondanks de stijging van de hoeveelheid GFT+E is er nog veel winst te behalen bij deze grondstof. De regionale sorteeranalyse laat zien dat nog 37% van het restafval bestaat uit GFT+E afval. Ook in de kwaliteit van GFT+E is winst te behalen.

Besparen op kosten grijs afval

Reden om extra aandacht aan deze afvalstroom te geven. Goed voor het milieu en de portemonnee GFT+E is een waardevolle grondstof en door GFT+E goed te scheiden helpen inwoners mee aan het ontwikkelen van compost en groen gas en het verminderen van restafval. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. GFT+E mag, in tegenstelling tot restafval in veel gemeenten, namelijk gratis aangeboden worden. Door het scheiden kunnen inwoners tot wel 37% van het restafval besparen. GFT+E is dus meer waard dan wordt gedacht.

Glas en plastic itussen GFT+E erg schadelijk

Kwaliteit Ook in de kwaliteit van GFT+E is winst te behalen. GFT+E is in bijna alle gemeenten een van de meest vervuilde grondstoffen. Van GFT+E wordt onder andere compost gemaakt. Compost bevordert de vruchtbaarheid van de bodem en wordt weer gebruikt in onder andere de land- en tuinbouw, bijvoorbeeld bij het kweken van groente en fruit. Vervuiling zoals glas of plastic in het GFT+E is dus erg schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.

0 Shares
Sluit Menu