Burgemeester Pieter Verhoeve uit Gouda, reageert samen met zijn collega uit Dordrecht op de uitkomst van het rapport met de titel “Teveel van het goede?”. De burgemeesters schrijven in het blad Binnenlands Bestuur van 26 februari: “Nieuw onderzoek naar het burgemeesterschap, waaruit zou blijken dat dit ambt ‘onhoudbaar’, ‘zorgelijk’ en ‘vol spanningen’ zou zijn, is qua conclusies en oplossingen tendentieus en overdreven”.

Het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van minister Ollongren van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, richt zich op de vraag wat de invloed is van de bestuurlijke en maatschappelijke veranderingen op de verschillende rollen en de positie van de burgemeester.
De onderzoekers onder leiding van Prof. dr. Marcel Boogers, verbonden aan de Universiteit Twente, zien risico’s met betrekking tot de onafhankelijke positie van de burgemeester. De burgemeester is voorzitter van de raad en van het college. De invloed van de burgemeester kan ongewenst groot worden in het geval raadsleden of wethouders onervaren zijn. De burgemeester wordt benoemd door de gemeenteraad. Het risico bestaat volgens de onderzoekers dat de burgemeester daardoor de neiging heeft de coalitie te steunen. Als oplossing stellen zij een gekozen burgemeester of een burgemeester die rechtstreeks wordt benoemd door de Kroon. Dat laatste heeft vanwege het ondemocratische karakter niet de voorkeur.
Burgemeesterschap onhoudbaar zoals recent onderzoek stelt? Overdreven en onjuist; zie onderstaande opinie 👇🏻 https://t.co/ZuWVMw0pT0
— Pieter Verhoeve (@PieterVerhoeve) February 26, 2021
Hear hear…
— Gert-Jan Kats (@gertjankats) February 26, 2021
Opinie: Voorstellen over herziening burgemeestersambt zijn ondoordacht https://t.co/r85JTNgyQx via @volkskrant