Gepubliceerd 8 oktober 2023

BR6 wil sterke positie houden bij vorming streekomroep

Staatssecretaris van cultuur en media, Gunay Uslu, is een wetsvoorstel aan het voorbereiden waarin wordt geregeld dat lokale omroepen de financiële bijdrage krijgen van het Rijk in plaats van van de gemeente. Met deze wetswijziging stelt zij ook eisen aan lokale omroepen, onder andere dat ze fuseren tot streekomroepen. Het bestuur van de lokale omroep van Bodegraven-Reeuwijk heeft het initiatief genomen om een streekomroep te vormen met lokale omroepen in de regio.  De voorzitters van de lokale omroepen uit de regio gaan a.s. dinsdag naar de notaris om een federatie op te richten. Daarmee anticiperen de lokale omroepen van Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard, Woerden, Oudewater en Montfoort op de herziening van de mediawet in 2026.

Staatssecretaris cultuur en media, Gunay Uslu

Doel streekomroep
De staatssecretaris wil dat lokale omroepen gaan fuseren tot streekomroepen, professionaliseren en samenwerken met regionale omroepen. Het doel is om de kwaliteit en continuïteit van de lokale journalistiek te verbeteren.

Op dit moment zijn er in Nederland witte vlekken, dat zijn gemeentes waar geen lokale journalistiek wordt bedreven. Dat komt omdat de lokale omroep te weinig vrijwilligers heeft of omdat er helemaal geen lokale omroep is. Het is de bedoeling dat met de komst van de streekomroepen de lokale journalistiek straks volledig dekkend zal zijn.

Rol gemeente
Per regio is er plaats voor een streekomroep. In het nieuwe mediawet blijven de gemeentes verantwoordelijk voor het advies aan het commissariaat over welke streekomroep de licentie krijgt. Dat betekent dat de gemeenteraden in de regio straks gezamenlijk een advies moeten uitbrengen.

Grote verschillen tussen omroepen
Lokale omroep RPL in Woerden is de meest professionele omroep in de regio. Er is samenwerking tussen RPL en de regionale omroep RTV Utrecht en de lokale omroep is door de gemeenteraad in staat gesteld om betaalde professionele journalisten in dienst te nemen. De samenwerking met de andere omroepen in de regio is complex omdat Woerden in de provincie Utrecht ligt en de rest van de omroepen in Zuid-Holland. De omroepen in Zuid-Holland zijn aangewezen op samenwerking met de regionale omroepen West en Rijnmond.

Omroep wil in Evertshuis blijven
De omroepbijdrage die de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aan de lokale omroep BR6 doorgeeft is dit jaar 20.235 euro, dat is 1,36 euro per huishouden. In 2023 is het landelijke richtsnoerbedrag volgens de NLPO 1,53 euro per huishouden. Het ziet ernaar uit dat de gemeenteraad binnenkort een businessplan gaat uitwerken voor de toekomst van het Evertshuis waarbij de studio van de lokale omroep moet verdwijnen. De secretaris van BR6 sprak vorige week de gemeenteraad toe om aandacht te vragen voor de brief die de voorzitter van BR6 op 25 september aan de gemeenteraad heeft geschreven. Daarin vraagt zij de gemeente om in het Evertshuis te mogen blijven omdat een verhuizing veel geld kost en als Bodegraven-Reeuwijk geen studio meer heeft, de vrijwilligers zullen afhaken. Dat zal de positie van BR6 in de vorming van de streekomroep enorm verzwakken, terwijl die nu juist heel sterk is. Dat bleek uit de toets die is verricht door het stimuleringsfonds voor de journalistiek die is uitgevoerd om te beoordelen of de gezamenlijke omroepen in aanmerking konden komen voor een subsidie, die het mogelijk maakt journalisten in dienst te nemen.

Tekst Anneke Bekker

Bronnen: commissie mediabeleid Tweede Kamer 5 oktober 2023 en inspraak gemeenteraad 4 oktober 2023

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN