Gepubliceerd 3 december 2023

Boek over geschiedenis van de gasfabriek Zwammerdam – Bodegraven

Stichting Historisch Kring Bodegraven presenteert, op dinsdag 5 december om 11.00 uur in het Groene Hart Huys, het boek ‘Bodegraven Energiek’. Het boek gaat over het ontstaan van de plaatselijke nutsbedrijven die gas en elektriciteit produceerden in de vorige eeuw. De geschiedenis is grotendeels vastgelegd op basis van persoonlijke aantekeningen, beginnend bij de Bodegraafse Gasfabriek in Zwammerdam tot en met Eneco.


Zo’n 160 jaar geleden was het Versluys-terrein in Zwammerdam een prima vestigingsplek voor een gasfabriek. Via de Rijn werden kolen en cokes aangevoerd. Bekende namen van de gasfabriek zijn: Directeuren Zwerius Ninaber van Eijben en Henk Jenné. Ook ‘Baas’ Linschoten was een bekende plaatsgenoot.

Het boek wordt aangeboden aan de heer Jenné, een nazaat van Henk Janné. Henk Jenné was een memorabele man die veel en gedetailleerd heeft opgeschreven. Hij schreef over zijn privéleven vanaf zijn geboorte in 1907 tot halverwege de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Voorts hield hij een zakelijk dagboek bij over zijn gehele carrière als directeur van het gasbedrijf. Vooral de Tweede Wereldoorlog met alle problemen om de kolenvoorraad voor de gas en stroomvoorziening op peil te houden is interessant.

In het boek is ook een overzicht van de energiebedrijven van toen tot heden weergegeven. Het boek eindigt met het verhaal over schone energie, zoals zon- en windenergie in Bodegraven.

Tekst aangeleverd door de Stichting Historische Kring Bodegraven

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN