14 oktober 2020

Tuinders Hortus Populus willen hun plek houden

Wie zonder digitale hulpmiddelen de Hortus Populus aan het Limespark in Bodegraven-zuidoost zoekt, moet even doorzetten. Maar die volharding wordt beloond.
Op drie hectare bedrijft de Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk (SDBR) daar sinds 2016 biologische tuinbouw. Tientallen liefhebbers uit de omgeving zijn ‘geabonneerd’ op verse groenten en fruit, waar geen gifspuit aan te pas komt. Op de tuin vinden ook rondleidingen, workshops en andere activiteiten plaats zoals een burendag voor de bewoners van de aangrenzende wijk Weideveld.

De grond waarop de tuinders – 35 vrijwilligers en één parttimer – werkzaam zijn, wordt door de stichting tot eind 2022 gehuurd van de gemeente. Deze wil de grond verkopen voor woningbouw. Dit zou het einde van de pluk- en oogsttuin op de huidige locatie kunnen betekenen.
Het gemeentebestuur lijkt te willen meedenken over een oplossing in de vorm van opname van de “duurzame en populaire” tuin in toekomstig groen voor de woonwijk Weideveld II.

Duidelijkheid
De stichting zet de tuin liefst voort op de huidige plek: “We kunnen ons nauwelijks een betere voorstellen”. Gedeeltelijke verhuizing is echter een optie: “De hele boel verplaatsen, krimpen op Weideveld en uitbreiden ergens anders? Kan, is lastig en kostbaar, maar als we het willen, moet dat voor de winter duidelijk zijn. Anders kunnen we de voedselvoorziening niet voortzetten en verliezen we de continuïteit voor alle vrijwilligers. Dan zal volgend jaar niet meer in teken staan van groei, eerder van afschalen, want waarom ga je nog nieuwe dingen doen als je weet dat het maar voor één jaar is?”.

Huidige locatie Hortus Populus aan het Limespark in Bodegraven-zuidoost

Standpunten verwacht
Tijdens de ‘inspraakraad’ (de bijeenkomst waarin de gemeenteraad burgers hoort over onderwerpen die hen bezighouden) op 7 oktober pleitte SDBR-bestuurslid Arthur van Dijk voor behoud van de tuin, die in het teken staat van gezondheid en welzijn (“lekker buiten werken”), lokale teelt voor een ‘eerlijke’ prijs, verantwoorde productie en consumptie (“niet ten koste van werkers, natuur en milieu, en zonder schadelijke toevoegingen”) alsook bevordering van biodiversiteit en kwaliteit van bodem en grondwater. “Wij verwachten van alle politieke partijen een standpunt”, gaf hij zijn gehoor mee.

0 Shares
Sluit Menu