Gepubliceerd 22 april 2021

Oude begraafplaats naast de Dorpskerk bij herinrichting betrokken

De inwoners-initiatiefgroep Hart in Bodegraven, de Stichting Historische Kring Bodegraven en Wijkteam Bodegraven Noord slaan de handen ineen om het plein voor de Dorpskerk karakter te geven.

In een nauwe samenwerking willen de vrijwilligers-organisaties het gebied rond de Bodegraafse Dorpskerk – het rijksmonument voorheen de Sint Galluskerk – nieuw leven inblazen. Dit met als doel: “een prettige, mooie en historische ontmoetings- en verblijfsplek voor inwoners en bezoekers”. De initiatiefnemers willen tevens de educatieve waarde en de toeristische aantrekkingskracht versterken.

Naast de herinrichting van het plein rondom de Dorpskerk betrekken zij ook de oude begraafplaats aan de noordkant van de kerk bij hun plannen.

Groene Hoftuin Sint Gallushof

De Historische Kring heeft het initiatief genomen om van de zeer bijzondere voormalige begraafplaats naast de Dorpskerk een mooie groene hoftuin te maken. Een sfeervolle plek waarin op serene wijze het bijzondere verleden van Bodegraven is terug te vinden. De naam Sint Gallushof is ontleend aan de oorspronkelijk naam van de Dorpskerk.

Met succes heeft de Historische Kring Bodegraven de KNHM foundation en Arcadis gevraagd om professionele hulp en ondersteuning bij de ontwikkeling van Sint Gallushof. KNHM foundation is een landelijke organisatie die met vrijwillige adviseurs allerlei burgerinitiatieven ondersteunt; waar nodig doen zij daarbij een beroep op de expertise van Arcadis. De toezegging biedt de historische kring stapsgewijs de mogelijkheid haar doel te bereiken.

De inwoners initiatiefgroep Hart in Bodegraven ziet het Kerkplein als onderdeel van hun inzet om de openbare ruimte in het centrum van Bodegraven mooi, sfeervol en groen te maken. Samen met de Historische Kring en het wijkteam Bodegraven Noord vinden ze het plein en de Dorpskerk van iconische waarde voor het karakter van Bodegraven.

Aanpak na overleg met gemeente.

Er is overleg geweest met de gemeente over de aanpak van het Kerkplein. De gemeente wil voor het gebied eerst een visie bepalen waarin ook de ruimtelijke ordening, ontwikkelingen nieuwbouw en parkeren zijn opgenomen. Daar willen de vrijwilligersorganisaties niet op wachten omdat de kans groot is dat het plan dan vastloopt op langdurige procedures. Komende weken werken ze gezamenlijk met professionele ondersteuning aan de eerste ideeën en ontwerpen.

Welkom op video-bijeenkomst Op maandagavond 17 mei aanstaande houden de drie vrijwilligers-organisaties een video-bijeenkomst waarin ze de eerste ideeën en ontwerpen van het Sint Gallushof en het Kerkplein laten zien. Belanghebbenden en geïnteresseerde inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden met een mail naar info@hartinbodegraven.nl of bodegraven-noord@dorpenwijk.nl

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN