8 november 2008

Bouw ligt bijna stil in Bodegraven

Vele plannen, maar weinig actie in Bodegraven.
Het ene na het andere nieuwbouwplan loopt vertraging op of sneuvelt. Van huizenbouw in uitbreidingswijk Weideveld is nog zeker maanden, mogelijk zelfs een jaar, geen sprake.

Het Domburgterrein heeft een lustrum braakliggen ‘gevierd’. De plannen met bedrijventerrein Rijnhoek langs de N11 zijn fors vertraagd. En ook in het centrum aan de Marktstraat komt voorlopig geen vernieuwing bij ING en rond de tuin van Ghesel Grothe. Wat is er toch loos met de nieuwbouw in Bodegraven?

Te veel bureaucratie, te weinig daadkracht. Dat zijn volgens Felix van Pelt de voornaamste twee oorzaken. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bedrijvenpark Rijnhoek langs de N11. Verder heeft hij ook nieuwbouw aan de Marktstraat onder zijn hoede.

,,We blijven maar discussiëren over boompjes, waterpartijen en poortjes, waardoor van bouwen geen sprake is. We moeten juist samen constructief tot een plan komen.’’

Bodegraafse ondernemers hebben deze week dan ook overleg gevoerd met het gemeentebestuur. Hieruit is voortgekomen dat interim-burgemeester Jan Pieter Lokker gaat bemiddelen, om te komen tot voortgang bij projecten. Lokker zou volgens Van Pelt de rol van aanjager heel goed kunnen vervullen: iemand die knopen doorhakt wanneer alles weer eens dreigt te stagneren of zelfs stuk te lopen. Een dergelijke straalmotor is volgens Van Pelt dringend nodig.

,,Want ik lig er echt wakker van als ik hoor dat de verhuizing van Formido en Groenrijk naar Rijnhoek weer vertraging heeft opgelopen, doordat nog geen akkoord is bereikt over het aantal huizen dat teruggebouwd kan worden op de huidige plek van Formido.’’

Die nieuwbouwhuizen heeft eigenaar Zwanenburg keihard nodig, om het nieuwe onderkomen op Rijnhoek te kunnen financieren. Een snel akkoord hierover is noodzakelijk voor de voortgang, maar direct contact hierover blijkt heel moeilijk.

Zo heeft Van Pelt de laatste jaren meer van dergelijke staaltjes meegemaakt, bijvoorbeeld in het contact met nutsbedrijven. Al twee jaar is de ontwikkelingsmaatschappij Rijnhoek bezig met het regelen van de nutsvoorzieningen. Nu dreigt er februari volgend jaar nog geen gas te zijn op een deel van het terrein.

,,Bellen werkt niet. De één is ziek, de volgende met vakantie en als je vraagt naar een vervanger, word je doorverbonden met een collega die van niets weet,’’ zegt hij getergd.

Felix van Pelt is er de man niet naar met grof geschut naar buiten te treden, maar inwendig kan hij sommige betrokkenen bij het project wel schieten. Dat zie je aan z’n ogen en z’n zorgvuldige diplomatieke bewoordingen. Nee, geen namen, daar schiet niemand wat mee op, vindt hij.

,,Ik ben ook Bodegraver, we moeten met elkaar verder, ik vind het gewoon leuk er iets moois van te maken.’’ Maar die tegenwerking, die helemaal uit de hand gelopen regelzucht, is volgens hem funest. ,,De gemeente participeert voor bijna 50 procent, de kosten voor de belastingbetaler lopen ondertussen ook door.’’

Rijnhoek is een boemeltje, terwijl het een intercity zou moeten zijn. ,,Men moet eens weten bij hoeveel bedrijven in Bodegraven ergernis en ongeloof is over de traagheid bij de gemeente. Ondernemers dienen plannen in en maandenlang weten ze niet waar ze aan toe zijn. Onwerkbaar is het op die manier.’’

Voor Van Pelt staat al vast dat de bureaucratie een vernietigende uitwerking heeft. Iemand moet opstaan en zeggen: ‘Zo gaat het niet langer, we weten nu dat het zo niet werkt, we gaan het anders doen,’ betoogt hij. ,,Het is een alom in Bodegraven gehoorde klacht: alles staat stil.’’ De hoop is gevestigd op burgemeester Lokker. Hij moet zorgen dat iedereen weet wat te doen. En wel zo snel mogelijk, aldus Van Pelt.

Door Marco Gerling en Ed Sluis

0 Shares

Geef een reactie

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en opklaringen

Vandaag wisselen wolken en brede opklaringen elkaar af. In de middag en avond neemt de bewolking verder toe en in de avond gaat het regenen. De zwakke wind is zuid en draait vanmiddag naar het zuidoosten en neemt toe tot matig. Het kwik loopt op naar 6°C. In de nacht valt er in eerste instantie nog regen maar later in de nacht klaart het op. Het koelt daarbij af naar 3°C.

Woensdag is er een mix van wolken en opklaringen. De zwakke tot matige wind waait uit het zuiden. Evenals vandaag wordt het in de middag 6°C. 

Foto: De Groene wereld De zon komt op

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu