Niet meer overledenen dan bij een griepgolf

In het radioprogramma Carrousel interviewt Wilco Hoenderdos Wim Baelde, uitvaartondernemer in Bodegraven. Volgens Wim zijn er tijdens de piek van de coronacrisis in Bodegraven niet meer mensen overleden dan tijdens een stevige griepgolf. De piek was hoger dan in Friesland maar minder hoog dan in Brabant.

Wim Baelde, uitvaartondernemer in Bodegraven

Volgens Wim is de dood meer bespreekbaar geworden. Ten opzichte van vroeger willen de nabestaanden graag een eigen inbreng leveren aan de uitvaartplechtigheid. De nieuwste trend is resomatie. Resomatie is een procedé waarbij het lijk wordt opgelost in een mengsel van 300 tot 400 liter water en kaliumhydroxide, een soort zuur. Het mengsel wordt in een aluminium container opgewarmd tot 180 graden, waarna het lichaam in drie uur tijd volledig wordt opgelost. Nadat het water is afgescheiden, blijft een wit poeder over dat net als as verstrooid kan worden.

Wim Baelde heeft sinds 2016 een uitvaartcentrum bij begraafplaats Vredehof. Voor die tijd maakte hij gebruik van de rouwkamer in Rijngaarde. Na de verbouwing van Rijngaarde is de rouwkamer daar opgeheven. Het uitvaartcentrum heeft drie appartementen met elk een eigen thema. Oliva met als thema de olijfboom, Dandelion de kamer met een uitgebloeide paardenbloem die verwaait in de wind en Ammophila de kamer met wuivend helmgras.

Het radioprogramma Carrousel wordt elke week uitgezonden op zondag om 18.00 uur, maandag om 21.00 uur en woensdag om 19.00 uur op het lokale radiostation BR6.

4 Shares
Sluit Menu