Gepubliceerd 5 juli 2021

Gemeente reageert op uitspraak van rechter

Afgelopen vrijdag heeft de Haagse rechter uitspraak gedaan in het kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen drie personen. De gemeente is daarbij volledig in het gelijk gesteld en al haar vorderingen zijn toegekend. De rechter heeft geoordeeld dat de drie direct moeten stoppen met de onrechtmatige uitlatingen. Verder moeten zij alles binnen 48 uur van internet verwijderen. Gebeurt dat niet dan mag de gemeente dit laten doen, verbeuren zij dwangsommen tot € 200.000 en kan daarna zelfs lijfsdwang worden toegepast.

De gemeente stelt vast dat de rechter met dit vonnis glashelder maakt dat er geen enkel objectief bewijs is voor de vergaande aantijgingen die op basis van ‘hervonden herinneringen’ door deze drie personen worden gedaan. Ook stelt de gemeente vast dat de rechter met dit vonnis duidelijk maakt dat vrijheid van meningsuiting niet tot willekeurige verdachtmakingen en verstoringen van de openbare orde mag leiden.

Het vonnis geeft richting en houvast aan een breder maatschappelijk debat over de gevolgen voor onze samenleving van desinformatie op het internet. Uit het vonnis blijkt ook dat een gemeente, naast de bestuurlijke bevoegdheden van een burgemeester, via het civiel recht effectief kan optreden tegen desinformatie op het internet en tegen het online aanjagen van verstoringen van de openbare orde. Dat is ook het geval wanneer dit van buiten de gemeente of zelfs onze landsgrenzen wordt gedaan. Uit het vonnis blijkt verder dat mensen die online de openbare orde verstoren zich niet achter elkaar kunnen verschuilen.

De burgemeester vindt het vonnis “Een belangrijke stap om er als gemeente voor te kunnen zorgen dat het verdriet en de schade die mensen wordt aangedaan stopt. Het is fijn dat we nu de middelen hebben om te zorgen dat er rust komt voor inwoners die al veel te lang belaagd worden”. De gemeente is daarom vrijdag direct na de uitspraak al gestart met de tenuitvoerlegging van het vonnis. Zo is er beslag gelegd op bankrekeningen van de drie personen en zal de gemeente alle schade die zij heeft geleden op de drie personen gaan verhalen.

De gemeente richt zich nu verder op de uitvoering van het vonnis.

Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN