2 december 2021

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk tekent Landelijk Convenant Vroegsignalering

Wethouder Inge Nieuwenhuizen heeft namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk het Landelijk Convenant Vroegsignalering ondertekend. Hiermee maken we een start met het programma ‘Vroegsignalering’ in onze gemeente.

Vroeg signaleren om erger te voorkomen

Gemeenten in Nederland hebben de verplichting om inwoners met schulden te helpen. Deze zorgplicht is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Sinds dit jaar is er een aanpassing deze wet gemaakt: naast het geven van hulp bij problematische schulden moeten wij als gemeente nu ook hulp bieden bij (vroege) signalen van vastelastenpartners (woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven) over betalingsachterstand(en). Dit noemen we vroegsignalering. De ervaring is dat inwoners pas op een (te) laat moment aan de bel trekken bij de schuldhulpverlening. Dan zijn er vaak al grote schulden opgebouwd. Doordat vastelastenpartners voortaan vroeg een signaal naar ons als gemeente sturen, kunnen wij op basis hiervan een inwoner tijdig én proactief benaderen om hulp aan te bieden en (ergere) schulden voorkomen. We verminderen daarmee ook maatschappelijke kosten voor schuldhulpverlening en we zorgen ervoor dat schuldeisers hun geld eerder krijgen.

Samenwerking

Deelname aan het convenant betekent dat er een samenwerking is tussen de vastelastenpartners van huur, energie, drinkwater, zorgverzekeraars en de gemeente. De samenwerking houdt in dat de vastelastenpartners betalingsachterstanden bij het team Vroegsignalering van gemeente Bodegraven-Reeuwijk (via een systeem) melden. Daarop neemt het team Vroegsignalering actie in de vorm van een brief, telefoontje of huisbezoek. Hierin is het belangrijk dat de inwoner zelf de regie houdt; de inwoner bepaalt zelf of hij/zij de aangeboden hulp wil accepteren.

Zelf contact opnemen

Inwoners met betalingsachterstanden hoeven niet te wachten tot het team Vroegsignalering contact met hen opneemt. Zij kunnen ook nu al terecht voor hulp via: vroegsignalering@bodegraven-reeuwijk.nl of bij onze samenwerkingspartner VOTA (Vrijwillige Ondersteuning Thuis Administratie) via info@votad.nl.

Bron Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Bewolkt weer

Het blijft vandaag bewolkt en er kans soms motregen vallen. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Vanmiddag geeft de thermometer 8°C aan. In de avond ontstaat er nevel.

In de nacht bewolkt met kans op mist. Het kwik zakt naar 5°C.

Zondag is het bewolkt en somber weer. In de ochtend is er kans op mist. De zwakke wind draait naar het zuiden. Het kwik loopt op naar 8°C. 

Foto: Mees Weinig of geen zon

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu