Diploma zonder examen

Ook de Carrousel heeft de coronakluisters van zich afgeschud en draait weer op locatie z’n rondjes. Deze week Rond de Watertoren in Bodegraven bij de 92-jarige heer Arie de Jong. De voormalige gemeentesecretaris van Bodegraven heeft ‘zijn’ burgemeesters Croles, Kremer en Kok inmiddels alle drie overleefd.

Geboren en getogen in Lexmond, woont hij nu ruim 65 in jaar in onze gemeente. Zijn middelbare schooltijd heeft hij tijdens de oorlogsjaren doorgebracht op de Rijks HBS in Gorkum. Pikant detail is dat hij in het laatste oorlogsjaar zonder eindexamen toch een diploma gekregen heeft. De overeenkomst met de huidige onderwijsperikelen als gevolg van de coronacrisis is frappant.

Van Vianen naar Bodegraven
Arie de Jong is daarna vrij snel gaan werken als tijdelijk leerling-ambtenaar ter gemeentesecretarie van Vianen. Via een intermezzo in Boskoop vond hij in 1955 een nieuwe werkgever in de gemeente Bodegraven, waar hij na drie jaar als gemeentesecretaris ging fungeren. In het bezit van de acten gemeente-adminstratie I en II: dé diploma’s voor toenmalige bestuursambtenaren. Jarenlang het juridisch geweten van Bodegraven en als zodanig de ‘stille kracht’ van het gemeentebestuur.

Op 59-jarige leeftijd kon de heer De Jong in 1987 met de VUT. Niettemin is hij voor sommige oudere Bodegravers nog altijd ‘de secretaris’… Lang heeft hij een goede gezondheid genoten, waarin hij volop actief was in het vrijwilligerswerk en met zijn favoriete damsport.

Gezondheid
Drie jaar geleden kreeg de heer De Jong ernstige hartproblemen, die tijdens de behandeling met grote complicaties gepaard gingen. Gelukkig werden deze hem niet fataal, maar hij heeft wel veel moeten inleveren.
In het radioprogramma Carrousel doet de heer De Jong zijn soms ontroerende relaas.

Dit programma wordt uitgezonden vanaf zondag 28 juni om 18.00 uur met herhalingen de daarop volgende maandag en dinsdag, respectievelijk om 21.00 en 19.00 uur.

0 Shares
Sluit Menu