6 januari 2022

Bodegraven-Reeuwijk spant de kroon met gemiddelde woonlasten

Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 106 gemeenten blijkt dat in Bodegraven-Reeuwijk de gemiddelde woonlasten in 2022 op 1092 euro uitkomen. In niet één van de andere door VEH onderzochte gemeenten is dit bedrag zo hoog als hier.

Die lasten, in 2021 was het totaal nog 1063 euro, is een optelsom van drie verschillende belastingen. Het gaat om onroerendezaakbelasting (ozb), die betaalt wordt voor het bezit van een woning en de afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Vooral de rioolbelasting vergt hoge investeringen door de slappe grond in het veenweidegebied en die via de aanslagen worden verrekend.

De gemiddelde ozb-heffing in 2022 van € 438 wordt vooral omhoog getrokken door de riante huizen in het Reeuwijkse plassengebied.

Lastenverlaging is geen optie. De gemeente kampt met een flinke leningenschuld, die vorig jaar 133 miljoen euro bedroeg en deels een gevolg is van de fusie tussen de gemeenten Bodegraven en Reeuwijk.

Bij de andere 106 gemeenten die zijn onderzocht valt alleen Zuidplas in ons gebied op. Hier valt met name de procentuele stijging van de gemiddelde ozb-belasting op. Die steeg met 10,6 procent van 331 euro naar 367 euro.

Vereniging Eigen Huis doet jaarlijks tweemaal onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten. De steekproef  is gebaseerd op de bedragen die de gemeenten zelf naar buiten brachten. Begin maart publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle gemeenten.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Wolken, opklaringen en later buien

In de ochtend is het bewolkt en in eerste instantie zijn er nog opklaringen. De zwakke wind is zuidoost. In de loop van de middag en inde avond vallen er enkele buien. De matige wind draait naar de westhoek. Het kwik loopt op naar 21°C maar in de buien zakt de temperatuur een aantal graden. 

Foto: Weerwoord.be Later buien

 

De nacht verloopt bewolkt waaruit wat regen kan vallen. De minimumtemperatuur wordt 12°C.

Dinsdag wisselend bewolkt en opklaringen. In de ochtend vallen er regenbuien. De matige en af en toe vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Veel warmer dan 17°C wordt het niet.

Wolken en opklaringen

Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de loop van de middag en in de avond raakt het geheel bewolkt. De matige tot soms vrij krachtige wind is zuidwest. De thermometer geeft in de middag 17°C aan.

In de nacht bewolkt en kans op wat regen. De minimumtemperatuur wordt 13°C.

Donderdag In de ochtend opklaringen maar in de middag en avond meer bewolking. De matige wind zit in de westhoek. Met 18°C wordt het een graadje warmer. 

Foto: Maarten Koch Wolken en opklaringen

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu