Gepubliceerd 28 juni 2021

Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen akkoord met RES 1.0

De Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 is afgelopen woensdag door de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk aangenomen. Alleen Robin Kersbergen en Frank Rijkaart van de VVD stemden tegen het voorstel. De twee door de VVD ingediende amendementen zijn niet aangenomen. Deze hadden betrekking op de tekst over de ambitie van 0.435 KWh en op de tekst over reserve zoekgebieden voor windmolens.

Participatie inwoners belangrijk
Er zijn 6 van de 7 ingediende moties aangenomen. Afgesproken is om eerst in te zetten op energiebesparing, daarna op zonne-energie en als dat allemaal niet toereikend is pas op windenergie. Participatie van inwoners blijft een voorwaarde. Het streven is om inwoners voor 50% mede-eigenaar te laten zijn van de energieproductie, zodat ze meedelen in de winst. Het criterium waar een kleine windmolen op een erf aan moet voldoen is niet de capaciteit van de molen maar de masthoogte. Het college wordt aangemoedigd om er voor te waken dat er recyclebare materialen worden gebruikt en om vaart te zetten achter het project zodat in 2023 versie 2.0 kan worden opgeleverd.

Alleen zon hoge transportkosten
De RES 1.0 van Midden-Holland laat de balans volledig doorslaan naar zonne-energie omdat er geen draagvlak is voor grootschalige windmolens. De netwerkbeheerder Stedin waarschuwt dat dit een keuze is voor hoge transportkosten omdat het netwerk pieken en dalen moet kunnen opvangen. Door zonne-energie en windenergie meer in balans te brengen is de belasting van het netwerk evenwichtiger en het rendement op de investering hoger. De RES wordt elke twee jaar herzien. In 2023 zal de RES 2.0 meer duidelijkheid geven over haalbaar- en betaalbaarheid.

Besluiten overige gemeenteraden
Ook in de gemeenteraadsvergadering van Waddinxveen is de RES 1.0 zonder amendementen aangenomen en stemde de VVD tegen. De RES 1.0 staat in de Krimpenerwaard en in Zuidplas op 29 juni op de agenda van de gemeenteraad en in Gouda op 30 juni. De provincie Zuid-Holland is vorige week al akkoord gegaan met de RES 1.0.

Lees ook: Provincie stemt in met zes energieplannen

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN