1 februari 2023

Bodegraafse aannemer beschuldigd van corruptie

Het openbaar ministerie wil een deal sluiten met aannemer N.W. (67) uit Bodegraven om een strafzaak wegens corruptie af te ronden. De aannemer krijgt in ruil voor zijn bekentenis een werkstraf van 240 uur alsmede een boete van 147 duizend euro en hij moet 500.000 euro terugbetalen aan de gemeente Alphen aan den Rijn.

De zaak diende gisteren voor de rechtbank in Den Haag: de voorgestelde deal moet daar worden goedgekeurd. Op die manier moet het overbelaste rechtssysteem niet verder worden belast.

Ambtenaren omgekocht
De betrokken aannemer wordt ervan beschuldigd dat hij tussen 2013 en 2017 twee ambtenaren van de gemeente Alphen omkocht: er zou in ruil voor werk voor ruim een ton een tuin zijn aangelegd, er zou regelmatig duur geluncht zijn in onder meer het Wapen van Reeuwijk en er zou door een van de ambtenaren en zijn gezin gebruik zijn gemaakt van een companycard bij Ajax.

Meld misdaad anoniem
De zaak kwam aan het rollen door een melding in 2017 bij Meld Misdaad Anomiem over de gang van zaken bij een nieuwbouwproject. Een uitgebreid onderzoek van onder meer de Rijksrecherche leidde tot pakweg 20 ordners met bewijsstukken. Het is nu aan de drie rechters van de rechtbank om te beoordelen of de deal op de juiste gronden is afgesloten.

Aan de hand van het dossier concludeert het Openbaar Ministerie dat een projectleider van Alphen een aangelegde tuin kreeg t.w.v. 128.000 euro en 60.000 euro cash ontving om deze te ondernemen. Met zijn zoons bezocht deze ambtenaar wedstrijden van Ajax op de companycard van de aannemer en 6.000 euro contant meekreeg voor een vakantie naar Curacao. In ruil kreeg W. royaal opdrachten toebedeeld.

Laagste bieder
Dat werkte aldus: net voor de aanbestedingstermijn afliep kreeg de aannemer een telefoontje met de laagste bieder van dat moment. Daar kon hij dan onder gaan zitten. Als de aanbesteding was toegekend leverde hij het verplichte bestek in. De twee lunchten twee keer per maand bij Het Wapen van Reeuwijk, waarbij de aannemer altijd afrekende. De andere ambtenaar ontving maandelijks 1.500 euro.

Spijt
De aannemer zei bij de rechtbank: “Het begon met een kopje koffie en daarna rolde ik er vanzelf in. Het ging steeds verder.” Hij gaf aan spijt te hebben van de gang van zaken. “Het was dom. En fout.”

Volgens de Rijksrecherche heeft de aannemer 1,9 miljoen euro verdiend aan de gemeente. Volgens zijn advocaat is het openbaar ministerie uitgekomen op 500.000 euro, daar is ook de deal op gestoeld.
De berokken ambtenaren moeten voorkomen op verdenking van het plegen van een ambtsmisbruik en het in gevaar brengen van het functioneren van de overheid.


De rechtbank doet op 8 maart uitspraak in de zaak tegen de aannemer.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Foto: Nathalie Voorjaar

Regen

In de ochtend trekt er veel bewolking over waaruit regen valt. Er staat een matige zuidwestenwind bij een temperatuur van 11°C.

In de middag en avond bewolkt en van tijd tot tijd regen. De matige tot vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 12°C aan.

In de nacht lichte regen. Het koelt daarbij af naar 9°C.

Zaterdag levert een bewolkte dag op waaruit soms regen valt. De matige wind zit in de noordhoek. De thermometer geeft 10°C aan.   .

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu