12 september 2021

Blokfluitiste Saskia Theunisse Gast uit de Streek bij BR6

Wilco Hoenderdos interviewt maandag 13 september muziekdocente en blokfluitiste Saskia Theunissen in het radioprogramma Gast uit de Streek, dat om 20.00 uur te horen is bij BR6. Het boeiende aan de blokfluit vormen volgen haar de velerlei schakeringen in vorm en klank van dit instrument. Er bestaan vele typen.  De grootste blokfluit ter wereld meet maar liefst 3 meter.

Saskia Theunissen

Jongeren met interesse in klassieke muziek, die graag zelf een instrument willen bespelen, beginnen vaak met de sopraanblokfluit. Dit is overigens niet altijd hun eigen keus. Dat geldt absoluut niet voor Saskia Theunisse. Op 6-jarige leeftijd is ze al geboeid door dit instrument.  Suggesties om bij voorbeeld op de dwarsfluit over te stappen, wijst ze resoluut van de hand.

Conservatorium  

Als Saskia tijdens haar middelbare schoolleeftijd hoort dat er in Den Haag een opleiding is, die de reguliere lessen koppelt aan het voortraject voor het conservatorium, vertrekt ze meteen van Twente naar die stad.  Het ligt voor de hand dat ze haar opleiding daarna voortzet aan het Koninklijk Haags Conservatorium.  Na enige tijd kiest ze echter voor een overstap naar het HKU Utrechts Conservatorium waar ze met hoge cijfers afstudeert.

Tijdens haar Haagse periode leert ze haar vriend, haar tegenwoordige man, kennen. Met hem vertrekt ze naar Bodegraven, waar hij een huis gekocht heeft.

Carrière

Aanvankelijk ontwikkelt haar carrière als blokfluitiste zich rustig, omdat ze vooral tijd wil besteden aan de opvoeding van de beide kinderen. Zodra deze wat ouder zijn, krijgt ze meer ruimte voor haar passie.  Naast haar verschillende optredens  geeft ze les aan het Muziekcollectief Bodegraven-Reeuwijk in het Evertshuis, waarvan zij inmiddels de functie van voorzitter bekleedt. Een aantal jaren geleden wordt Saskia gevraagd toe te treden tot het Bassano Quartet. Een viertal blokfluitspelers onder de bezielende leiding van Adriana Breukink, die zich naast het bespelen van de blokfluit richt op het ontwikkelen van allerlei innovaties met betrekking tot dit instrument.

De blokfluit wordt meestal geassocieerd met oude muziek. Volgens Saskia ten onrechte. Zij laat dat tijdens dit interview horen met een door haar zelf gespeeld stukje van de in 2007 overleden Duitse componist Stockhausen.    

Natuur en milieu

Ondanks haar drukke bestaan vindt Saskia tijd voor de nodige ontspanning in de natuur. Graag maakt zij voet- en fietstochten in de mooie gebieden in en rond onze gemeente. Zij laat haar volgers op facebook hier ruimschoots van mee profiteren, via de foto’s die ze onderweg schiet.

Ook is zij ambassadrice van de Hortus Populus; de pluk- en oogsttuin grenzend aan het Limespark.

Hier telen vrijwilligers en één professional gezamenlijk groenten, kruiden en bloemen op biologische basis voor de lokale verkoop.

Ook draagt Saskia een warm hart toe aan ons milieu, en brengt dit uiteraard ook zelf in praktijk.

Enthousiast en gekruid met humor vertelt zij over het voorgaande en over nog veel meer in het radioprogramma ‘Gast uit de Streek’. Ook doet ze een oproep aan de luisteraars en onthult zij haar droomwens als ze de loterij zou winnen. Dit alles te beluisteren op maandag 13 september om 20.00 uur, met herhalingen op dinsdag 14 september om 22.00 uur en zondag 12 september om 19.00 uur.  

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Vrij zonnig maar later meer bewolking

In de ochtend is er nog veel ruimte voor de zon. Geleidelijk aan trekt er sluierbewolking over en in de loop van de middag en in de avond trekt de hemel dicht. Er staat een zwakke en later op de dag matige zuidwesten tot westenwind. Het kwik loopt op naar 26°C. In de nacht is het bewolkt en vallen er enkele regen- en onweersbuien. Het koelt niet veel verder af dan 17°C.

Woensdag is er veel bewolking en maar weinig zon. Het ziet er naar uit dat verspreid over de gehele dag en avond enkele regen- en onweersbuien gaan vallen. Hoeveel, hoe heftig en op welke momenten is nu nog lastig aan te geven. Paraplu dus bij de hand. De zwakke wind draait naar het noordoosten. Met 23°C wordt het een aangename temperatuur.

Vanaf donderdag weer meer zon en minder kans op buien. 

Foto: VWK Later meer bewolking

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu