18 november 2020

“Blij met woningbouw op voormalige bedrijfslocatie in Nieuwerbrug”

De plannen voor woningbouw op de voormalige bedrijfslocatie van Francken Metaal in het hart van Nieuwerbrug zijn gepresenteerd. Binnen het project ‘Rijndijk’ worden twee verschillende typen woningen gerealiseerd: aan de Hoge Rijndijk komen 2 levensloopbestendige woningen met woon- en slaapgelegenheid op de begane grond en aan de Korte Waarder komen 5 dorpswoningen die ideaal zijn voor starters of herstarters. Tevens wordt er extra parkeergelegenheid geschapen in de vorm van 18 (openbare) vakken. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel: “Het is een mooie invulling van een centrale locatie in Nieuwerbrug waar meer dan een eeuw Francken Metaal was gevestigd.”

Het bedrijf Francken Metaal is in 2015 verhuisd vanuit Nieuwerbrug naar een nieuw en groter bedrijfspand in Woerden en sinds die tijd staan de voormalige panden er verlaten bij. Sinds die tijd is ook vanuit de gemeente meegedacht over een kwalitatieve invulling van deze achterlaatlocatie. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de aankoop door de gemeente van deze voormalige bedrijfslocatie om een nieuwbouwontwikkeling door De Nieuwe Ontwikkelaars B.V. mogelijk te maken. In nauwe samenwerking met aannemersbedrijf Goudriaan-Jongerius Bouw is vervolgens een schetsontwerp voor nieuwbouwwoningen gemaakt.

Doelgroepen

Wethouder Van den Heuvel: “Ik ben blij met de extra woningen voor Nieuwerbrug, juist ook omdat het woningtypen voor specifieke doelgroepen betreffen. De levensloopbestendige woningen bieden bijvoorbeeld dorpsgenoten de kans om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen met de gemakken van een slaapkamer op de begane grond. Op de verdieping is ruimte voor een extra hobbykamer of een slaapkamer als de (klein)kinderen komen logeren. De dorpswoningen zijn door hun omvang zeer geschikt voor starters of herstarters. Bijzonder daarbij is de zeer diepe tuin, waardoor het mogelijk is de woning in de toekomst uit te bouwen om meer ruimte te creëren als de gezinssamenstelling daar om vraagt.”

De wethouder is ook blij dat de verlaten bedrijfslocatie nu wordt ingevuld en dat daarmee zo’n in het oog springende centrale plek in het dorp weer leefbaar wordt. Met een stedenbouwkundige invulling die past bij het karakter van die plek. Van den Heuvel: “Deze ontwikkeling stond hoog op het wensenlijstje van Nieuwerbrug, aanvankelijk vanwege de verkeerssituatie rond de bedrijvigheid en vervolgens vanwege de leegstaande gebouwen. Het is goed dat wij die slag nu kunnen maken.”

Knipoog naar historie

De ontwikkelaar geeft aan dat bij het maken van het schetsontwerp samenspraak is geweest met de omwonenden en het dorpsteam. De architectuur van de woningen geeft een knipoog naar de historie en past qua schaal en uitstraling bij de huidige dorpse centrumlocatie.

Er is inmiddels een projectwebsite gelanceerd, waar belangstellenden kunnen aangeven interesse in de woningen te hebben. Kijk op www.rijndijkwonen.nl voor meer informatie.

Vanaf 19 november ligt ook het ontwerpbestemmingsplan ‘Locatie Francken’ ter inzage.

0 Shares
Sluit Menu