Gepubliceerd 3 juni 2021

Bijzondere proef op de Lecksdijk

Op de Lecksdijk in het Reeuwijkse Plassengebied is de weg op een innovatieve manier opgehoogd: met wilgentenen. Sinds afgelopen week is de weg weer open en kunt u er weer overheen fietsen.

Het Plassengebied is, met de oude landweggetjes op slappe veengrond, van nature al een kwetsbaar gebied. Het is een kunst om het Plassengebied vitaal, leefbaar en bereikbaar te houden.

Door de jaren heen zijn de wegen, die makkelijk verzakken, steeds op hoogte gebracht door een nieuwe asfaltlaag aan te brengen. Het gewicht van de weg neemt daardoor echter toe, wat de verzakking weer versnelt. De gemeente is op zoek naar een oplossing. De Lecksdijk is dit voorjaar in dat kader over een lengte van ongeveer 150 meter op innovatieve wijze gefundeerd en opgehoogd, met oog voor duurzaamheid en circulariteit. Er is namelijk een fundering van wilgentenen aangelegd.

Lecksdijk

Negen proefvakken in het Groene Hart

Het werk aan de Lecksdijk maakt deel uit van een groter project dat onderdeel is van de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is samen met buurgemeenten* op zoek naar innovatieve – lichtgewicht – ophogingsmethoden. Op nog acht andere weggedeelten in het Groene Hart wordt de fundering vervangen door andere materialen zoals schuimglas, EPS (piepschuim), lavastenen, wilgentenen en andere materialen.

Er wordt minstens drie jaar lang nauwkeurig in de gaten gehouden wat de verschillende funderingen doen. Gemeenten kunnen straks betere keuzes maken voor innovatieve ophoogtechnieken. Met als uiteindelijk resultaat: minder kosten voor beheer en onderhoud in een verzorgde openbare ruimte.

Vervolg

Sinds vorige week is de Lecksdijk weer open. Er liggen nu, tijdelijk, betonplaten als verharding. De komende maanden bekijkt de gemeente eerst hoe de inklinking verloopt. Daarna, vermoedelijk begin 2022, wordt pas de definitieve asfaltverharding aangebracht.

Bron Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN