9 januari 2022

Besluit opheffen wandelpad tussen Nieuwerbrug en Hekendorp wordt herzien

Het besluit om het wandelpad tussen Nieuwerbrug en Hekendorp aan de openbaarheid te onttrekken, dat de gemeenteraad 26 mei 2021 heeft genomen, wordt herzien. Het bezwaar dat de Vereniging van Wandelaars Te Voet op 6 juli tegen het besluit heeft ingediend, is volgens de commissie bezwaarschriften terecht.


Alleen de onbewaakte overgang, niet het pad
Er is alleen voldoende onderbouwing voor het onttrekken aan de openbaarheid van de onbewaakte spoorwegovergang en niet voor het hele pad. De onbewaakte overgang is onveilig geworden nu er meer treinen tussen Utrecht en Leiden zijn gaan rijden in de spits en de spoorwegovergang veilig maken is te duur. Het college adviseert de gemeenteraad om het advies van de commissie over te nemen en het besluit te herzien. Dit besluit wordt 19 januari in de commissie Ruimte besproken.


Onderzoek naar alternatieve route

Het college gaat samen met de provincie Zuid-Holland en Groenalliantie Midden-Holland onderzoek doen naar de haalbaarheid van een alternatieve route om de schakel in het wandelroutenetwerk te behouden. Gedacht wordt aan een verbinding ten zuiden van de spoorbaan, tussen het bestaande pad en fietspad Molendijk. Via de Korte Waarder kan men via een bestaande wandelroute dan de originele wandelroute richting Hekendorp weer bereiken.


Schatting brugwachter is geen onderzoek

In de commissie Ruimte van 19 mei 2021 werd het besluit van 26 mei 2021 voorbereid. In het raadsvoorstel stond dat op basis van een schatting van de brugwachter is geconcludeerd dat er maximaal 10 voetgangers in het hoogseizoen van de overweg gebruik maken. Kees-Willem van Os, toen nog namens fractie Van Os, vond dat onvoldoende onderbouwing om een afweging te kunnen maken of de kosten voor het veilig maken van de spoorwegovergang opwegen tegen het gebruik van het wandelpad. Ook de commissie bezwaarschriften kwam tot die conclusie. Daarom heeft de gemeente een telling laten uitvoeren in de periode van 23 november tot en met 8 december 2021. Hieruit blijkt dat in deze periode gemiddeld 11 voetgangers per dag gebruik hebben gemaakt van de overweg.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Het weer

Bewolkt weer

Het blijft vandaag bewolkt en er kans soms motregen vallen. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Vanmiddag geeft de thermometer 8°C aan. In de avond ontstaat er nevel.

In de nacht bewolkt met kans op mist. Het kwik zakt naar 5°C.

Zondag is het bewolkt en somber weer. In de ochtend is er kans op mist. De zwakke wind draait naar het zuiden. Het kwik loopt op naar 8°C. 

Foto: Mees Weinig of geen zon

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu