Gepubliceerd 19 februari 2023

Beleid vastgesteld voor kleine windmolens in het buitengebied

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft beleid vastgesteld voor het plaatsen van kleine windmolens in het buitengebied. Voorwaarde is dat de opgewekte energie niet meer mag zijn dan voor eigen gebruik nodig is. Daarmee wordt voorkomen dat er teveel kleine windmolens komen. Volgens wethouder Dirk-Jan Knol kost zo’n kleine molen tussen de 60.000 en 90.000 euro en is niet snel terugverdiend.


In het beleid is opgenomen dat mensen die in een cirkel van 250 m om de molen wonen vooraf geïnformeerd moeten worden. De reacties van omwonenden moeten vastgelegd worden in een verslag en dat verslag maakt onderdeel uit van de aanvraag en weegt mee bij het besluit of er wel of geen verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven.

Samenvat bespreking in de gemeenteraad 15 februari 2023

De molen moet minimaal 120 m van het huis van de buren staan, eventueel kan daar van worden afgeweken als iedereen het daarmee eens is. De minimale afstand is 80 m. De molen mag tot maximaal 50 m buiten het bouwvlak geplaatst worden. Dit, om de eigenaar van de molen te beschermen tegen overlast van de molen. Deze regels zijn aan het beleid toegevoegd na amendering door de gemeenteraad. Afgesproken is om het beleid over twee jaar te evalueren, mits er dan voldoende molens zijn geplaatst om te kunnen evalueren.


Reinoud Doeschot van GroenLinks adviseert de agrariërs om gezamenlijk in coöperatief verband een grote molen te plaatsen. Die levert volgens hem evenveel op als 120 kleine molens en is vier keer zo goedkoop.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen

In de ochtend een mix van wolken en brede opklaringen. De zuidenwind is matig van kracht. De temperatuur is 8°C.

In de middag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De zwakke tot matige wind is zuidoost. Het kwik loopt op naar 12°C.

In de nacht perioden met lichte regen. Het koelt daarbij af naar 7°C.

Zondag levert een bewolkte dag op. Er kan daarbij wat regen vallen. De wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 11°C aan. 

Foto: VWK Voorjaar

 

MEEST BEKEKEN