19 februari 2023

Beleid vastgesteld voor kleine windmolens in het buitengebied

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft beleid vastgesteld voor het plaatsen van kleine windmolens in het buitengebied. Voorwaarde is dat de opgewekte energie niet meer mag zijn dan voor eigen gebruik nodig is. Daarmee wordt voorkomen dat er teveel kleine windmolens komen. Volgens wethouder Dirk-Jan Knol kost zo’n kleine molen tussen de 60.000 en 90.000 euro en is niet snel terugverdiend.


In het beleid is opgenomen dat mensen die in een cirkel van 250 m om de molen wonen vooraf geïnformeerd moeten worden. De reacties van omwonenden moeten vastgelegd worden in een verslag en dat verslag maakt onderdeel uit van de aanvraag en weegt mee bij het besluit of er wel of geen verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven.

Samenvat bespreking in de gemeenteraad 15 februari 2023

De molen moet minimaal 120 m van het huis van de buren staan, eventueel kan daar van worden afgeweken als iedereen het daarmee eens is. De minimale afstand is 80 m. De molen mag tot maximaal 50 m buiten het bouwvlak geplaatst worden. Dit, om de eigenaar van de molen te beschermen tegen overlast van de molen. Deze regels zijn aan het beleid toegevoegd na amendering door de gemeenteraad. Afgesproken is om het beleid over twee jaar te evalueren, mits er dan voldoende molens zijn geplaatst om te kunnen evalueren.


Reinoud Doeschot van GroenLinks adviseert de agrariërs om gezamenlijk in coöperatief verband een grote molen te plaatsen. Die levert volgens hem evenveel op als 120 kleine molens en is vier keer zo goedkoop.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken, regen en opklaringen

In de ochtend is het voornamelijk bewolkt en valt er een enkele bui. De matige tot vrij krachtige wind is zuidwest. De thermometer geeft 12°C aan.

In de middag een mix van wolken en brede opklaringen. De vrij krachtige wind waait uit het zuidwesten. Het kwik loopt op naar 14°C.

In de avond en begin van de nacht opklaringen. Later in de nacht gaat er lichte regen vallen. Het koelt daarbij af naar 9°C.

Vrijdag ziet er niet goed uit. Er drijft bewolking over waaruit het van tijd tot tijd regent. De matige wind is zuid tot zuidwest. De thermometer geeft deze dag 12°C aan.

Foto: Mees Magnolia

 

MEEST BEKEKEN

Sluit Menu