Gepubliceerd 1 september 2021

Afsluiting A12 niet goed voorbereid, regio wil uitstel

Rijkswaterstaat heeft aangekondigd dat de A12 vanaf knooppunt Oudenrijn tot aan Nieuwerbrug in de richting van Den Haag dit najaar van 27 september tot 7 oktober compleet afgesloten wordt in verband met het uitvoeren van groot onderhoud. Volgens Rijkswaterstaat is een korte aaneengesloten afsluiting van de snelweg noodzakelijk om relatief veel werk te kunnen verzetten en de veiligheid van weggebruikers te kunnen blijven garanderen.

Inge Nieuwenhuizen, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer Midden-Holland en wethouder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, vindt dat er onvoldoende maatregelen zijn getroffen om overlast te voorkomen. Er ontbreekt volgens haar een goede verkeersanalyse en een alternatief voor de totale afsluiting. Tot slot constateert zij dat de communicatie naar alle betrokkenen niet voldoende is geweest.

“Ik heb verschillende logistieke bedrijven in onze regio gepolst en er zijn mensen die nog helemaal geen weet hebben van de plannen van Rijkswaterstaat. Transport en Logistiek Nederland benadrukt dat de planning van logistieke bedrijven niet ad hoc is. Zij hebben verplichtingen ten opzichte van hun klanten. Bedrijven zijn echt wel flexibel, maar aanpassingen, ook tijdelijke, moeten wel op tijd aangekondigd worden. Tot op heden hebben we daar nog niets van gezien.”

Nieuwenhuizen wil samen oplossingen vinden.

“Als overheden, lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk, moeten we samenwerken. Daarom overleggen we ook samen; met Rijkswaterstaat zijn we sinds half augustus op bestuurlijk niveau in overleg. We hebben alle begrip voor Rijkswaterstaat dat de wegwerkzaamheden moeten gebeuren en we zien de uitdagingen waar zij voor staan. We vertrouwen er ook op dat de werkzaamheden in goede banen worden geleid. Maar, juist daarom, willen we als gemeenten verder betrokken zijn. Het voelt nu niet als afdoende. Samen komen we verder. Zoals de situatie zich nu voordoet, vragen we ons als regio af of het niet zinniger is om dit groot onderhoud, waardoor de A12 afgesloten wordt, uit te stellen naar een rustigere periode.”

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN