Gepubliceerd 12 februari 2023

Adriana Kool ‘Gast uit de Streek’ bij BR6

Voor Adriana Kool vormen de huidige hoge energieprijzen geen enkel probleem. Niet dat ze over onbeperkte financiële middelen beschikt of over een goed geïsoleerd huis. Zij woont met haar man in de ouderlijke boerderij uit 1865 aan de Zuidzijde in Bodegraven op een plek waar haar familie al eeuwen lang boert. Zij trotseren de kou en maken van een bedreiging een kans. Hierbij worden ze ‘geholpen’ door een defecte verwarmingsinstallatie.

Adriana Kool

In dit kader verwijst ze ook met enige nostalgie naar het verleden, waarin de algehele verwarming van boerderijen en andere woonvormen, waaronder zelfs kastelen, ongebruikelijk was. Zij vindt dan ook dat ze met haar ene been in de 17e eeuw staat en met haar andere in de 21e eeuw.   

Adriana kijkt met veel plezier terug op haar ongecompliceerde kindertijd, met het vrije boerenveld als decor. Haar toekomst in het boerenbedrijf lag al min of meer vast. Maar het kan verkeren.

Na voltooiing van haar middelbare schoolopleiding ontstond de wens verder te studeren. Zij kiest in 1971 voor psychologie aan de Universiteit van Leiden. Ze kan dan haar studie, verenigen met het werk op de boerderij. Aan dat laatste komt definitief een einde, als Adriana naar Leiden verhuist. Tevens laat ze de psychologie varen en kiest ze voor rechten. Na haar afstuderen bepaalt deze studie het verloop van haar verdere carrière. Al op jonge leeftijd heeft zich haar ambitie en talent voor bestuurlijke functies geopenbaard. Momenteel maakt Adriana, als één van de oprichters, deel uit van het bestuur van de Monumentenvereniging Bodegraven- Reeuwijk.

Als ‘Gast uit de Streek’ vertelt ze, bij een temperatuur, die inmiddels is opgelopen van 10,5 C naar 11,5 C, hand- en hartverwarmend over al deze zaken. Ook laat ze opgewekt weten dat de laagst gemeten temperatuur binnenshuis -6 C was.     

Dit  programma wordt uitgezonden op maandag 13 februari om 20.00 u, met herhalingen op dinsdag  14 februari om 22.00 uur en zondag 19 februari om 18.00 u. Tevens te beluisteren via Spotify onder ‘Gast uit de Streek’ BR6.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Wolken en kans op  sneeuw

In de ochtend is het bewolkt en valt er later nog wat (natte) sneeuw. De matige wind is zuidoost. De temperatuur is 2°C.

In de middag is het bewolkt en valt er in eerste instantie nog (smeltende ) sneeuw die later overgaat in regen. De matige wind waait uit het zuidoosten. De thermometer geeft 2°C aan.

In de nacht voornamelijk bewolkt en kans op regen. De minimumtemperatuur wordt 2°C.

Dinsdag bewolkt weer en perioden met regen. De wind is zwak en komt uit het noordwesten. Het kwik loopt op naar 4°C.

Foto: De Groene wereld Eerst nog sneeuw

 

MEEST BEKEKEN