Gepubliceerd 12 februari 2023

Adriana Kool ‘Gast uit de Streek’ bij BR6

Voor Adriana Kool vormen de huidige hoge energieprijzen geen enkel probleem. Niet dat ze over onbeperkte financiële middelen beschikt of over een goed geïsoleerd huis. Zij woont met haar man in de ouderlijke boerderij uit 1865 aan de Zuidzijde in Bodegraven op een plek waar haar familie al eeuwen lang boert. Zij trotseren de kou en maken van een bedreiging een kans. Hierbij worden ze ‘geholpen’ door een defecte verwarmingsinstallatie.

Adriana Kool

In dit kader verwijst ze ook met enige nostalgie naar het verleden, waarin de algehele verwarming van boerderijen en andere woonvormen, waaronder zelfs kastelen, ongebruikelijk was. Zij vindt dan ook dat ze met haar ene been in de 17e eeuw staat en met haar andere in de 21e eeuw.   

Adriana kijkt met veel plezier terug op haar ongecompliceerde kindertijd, met het vrije boerenveld als decor. Haar toekomst in het boerenbedrijf lag al min of meer vast. Maar het kan verkeren.

Na voltooiing van haar middelbare schoolopleiding ontstond de wens verder te studeren. Zij kiest in 1971 voor psychologie aan de Universiteit van Leiden. Ze kan dan haar studie, verenigen met het werk op de boerderij. Aan dat laatste komt definitief een einde, als Adriana naar Leiden verhuist. Tevens laat ze de psychologie varen en kiest ze voor rechten. Na haar afstuderen bepaalt deze studie het verloop van haar verdere carrière. Al op jonge leeftijd heeft zich haar ambitie en talent voor bestuurlijke functies geopenbaard. Momenteel maakt Adriana, als één van de oprichters, deel uit van het bestuur van de Monumentenvereniging Bodegraven- Reeuwijk.

Als ‘Gast uit de Streek’ vertelt ze, bij een temperatuur, die inmiddels is opgelopen van 10,5 C naar 11,5 C, hand- en hartverwarmend over al deze zaken. Ook laat ze opgewekt weten dat de laagst gemeten temperatuur binnenshuis -6 C was.     

Dit  programma wordt uitgezonden op maandag 13 februari om 20.00 u, met herhalingen op dinsdag  14 februari om 22.00 uur en zondag 19 februari om 18.00 u. Tevens te beluisteren via Spotify onder ‘Gast uit de Streek’ BR6.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN