Gepubliceerd 28 juli 2021

ACM wil kunnen handhaven bij problemen met WKO-systemen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maanden uitvoerig gesproken met bewoners van huizen in de wijken Weideveld in Bodegraven, Passewaaij in Tiel, De Beljaart in Dongen en Transvaalwijk in Den Haag. Deze bewoners hebben al lange tijd grote (technische) problemen met de geleverde warmte van warmte- koude-opslag WKO-systemen die in de periode 2005-2010 zijn aangelegd.

De ACM schreef op 23 juli een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) met de vraag om aanscherping van wet- en regelgeving, zodat er beter gehandhaafd kan worden bij problemen met WKO-systemen.

Woningen met WKO-systemen in Bodegraven

In de wet is niet duidelijk vastgelegd wanneer er nu wel of geen sprake is van betrouwbare levering, waardoor de ACM hier niet of maar moeilijk op kan handhaven. Ook zijn warmtebedrijven niet verplicht om een actuele storingsregistratie bij te houden en korte onderbrekingen in de warmte-aanvoer als storingen te registreren. Hierdoor krijgt de ACM op basis van de wet te weinig informatie van warmteleveranciers om goed toezicht te houden op leveringszekerheid. Warmtebedrijven hoeven daarnaast niet te compenseren voor korte onderbrekingen, ook niet wanneer deze regelmatig plaatsvinden.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is op aandringen van de gemeenteraad in januari 2021 een juridische procedure gestart tegen Eteck omdat de problemen met het WKO-systeem in Weideveld niet adequaat worden verholpen.

Lees ook: Eteck krijgt boete van 7.500 per dag

Lees ook: Gemeente wil plan van aanpak voor goed werkend WKO systeem

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN