Gepubliceerd 14 maart 2023

50 keer gestart, maar nooit gefinisht

Komende zaterdag 18 maart 2023 staat de 69e editie van de VOSPLAN Reeuwijkse Plassenloop gepland. Als alles goed gaat, zal Cees Wiezer daarbij voor de 50e keer het startschot geven. Een gebeurtenis om even bij stil te staan.

● Cees Wiezer starter bij SC Reeuwijk.

Hoe het begon

De 81-jarige oud-atleet en erelid van Sportclub Reeuwijk nam de taak van starter bij de plassenloop destijds over van Leen Konijn uit Boskoop, die zoals dat destijds gebruikelijk was gehuld ging in een lange witte slagersjas. Als starter bij atletiekwedstrijden werd Cees Wiezer later een vaste waarde, niet alleen voor zijn eigen cluppie uit Reeuwijk, maar ook regionaal en later ook landelijk. In de laatste decennia was hij vooral als opleider en beoordelaar van andere starters actief. Nog steeds wordt menig starter een tikkeltje nerveus als ze hem plotseling in het vizier krijgen langs de baan.

Cees aan het woord

 “Sta ik gewoon in het publiek naar mijn kleindochter te kijken, komt zo’n starter toch even een praatje maken. Even checken wat ik kom doen, haha! Maar Cees is inmiddels vooral liefhebber en de grootste fan van zijn kleindochter, die komende zaterdag op de Plassenloop haar veertiende verjaardag viert. Dat zijn we wel gewend. Mijn vrouw en ikzelf zijn ook in maart jarig, dus dat één van onze verjaardagen samenvallen met de derde zaterdag in maart, ja…dat is best wel vaak voorgekomen. Net als alle typen weer die je kunt verwachten in maart. Soms was het bijna twintig graden en prachtig weer, maar we hebben in al die jaren van alles gehad…gevoelstemperaturen van -15, sneeuw, hagel, regen, harde wind…ja, dat hoort erbij, hè?”

“Vroeger liepen we over de Zoetendijk heen. We startten op de verlengde Notaris d’Aumerielaan, dan de ’s-Gravenbroekseweg en de Smalle Ree. Er werd omgekleed bij Hotel Sport van Rooie Rinus. Toen ik daar voor het eerst binnenkwam, snapte ik er geen snars van. Er stond in het midden een hele grote biljarttafel met een bordje erbij “niet masseren”. Maar zodra je daar binnen liep, lag iedereen daar midden op die tafel om juist gemasseerd te worden!”

Cees was als geboren en getogen Gouwenaar lid geworden bij de Goudse Cricket en Football Club Olympia. In die tijd was er ook een atletiekafdeling binnen die omni-vereniging. Als tiener keek hij op tegen de net wat oudere jongens en jongemannen. “Cor Buitelaar liep toen rond in een zwart trainingspak met Olympia ‘86 erop. Dat vond ik zo gaaf, zo’n pak! Onder andere Cor, maar ook  Arie Slappendel (de grondlegger van de plassenloop en Sportclub Reeuwijk), Koos van de Bunt en Jan van Zijl waren betrokken bij de eerste plassenloop. En zij richtten daarna de atletiekvereniging op.”

“Later werd het groter, toen verhuisde het secretariaat naar De Brug. Weer later werd dat de Reehorst, tot Bob de Vos senior (al meer dan 25 jaar sponsor en inmiddels naamgever) opmerkte dat de naam plassenloop weinig eer werd aangedaan voor degenen die maar 5 kilometer liepen. Die zagen de Reeuwijkse Plassen helemaal niet”, dus opnieuw werd besloten om de start/finish te verplaatsen. Sindsdien is dat op de Reeuwijkse Houtwal, vlakbij Restaurant Paviljoen ’t Reeuwijkse Hout”.

Een brede glimlach verschijnt op het gezicht, als Cees gevraagd wordt of hij de plassenloop ook zelf gelopen heeft? “Haha, nee joh…doe niet zo gek! Ik was een sprinter hè? 400 meter was al lange afstand!”
Het leidt tot een opvallende constatering: je hebt dus de plassenloop 50 keer gestart, maar niet één keer ben je gefinisht! “Ja, zo is het! Sterker nog: als het koud weer was, dan was ik hem na het startschot gesmeerd hoor” glundert Cees nog even verder. “Je dacht toch niet dat ik dan bleef blauwbekken tot die gasten eindelijk een keer klaar waren?”

Aan generatie doorgegeven

Dat sprintersbloed heeft Cees inmiddels dus doorgegeven aan de volgende generaties. Dochter Christy is met veel passie actief als voorzitter van de jeugdcommissie, trainerscoördinator en daarnaast heeft ze nog wat taken. Eén van die andere taken is dat ze de start- en estafettetrainingen geeft. En kleindochter Aelin is ook geen liefhebber van de lange afstand, hoewel ze komende zaterdag wel aan de start van de 5 kilometer verschijnt. Als opa Cees haar en alle andere deelnemers het startschot geeft, doet hij dat dus voor de 50e keer. Maar bij de familie Wiezer begint het seizoen eigenlijk pas een week later…dan begint het baanseizoen en gaan we lekker sprinten. “Dat is en blijft het mooiste wat er is, hoor!”

De 69e VOSPLAN Reeuwijkse Plassenloop start om 11.15 met de 1100 meter, gevolgd door de 2400 meter kidsrun. Daarna zijn de 5, 10 en 15 km aan de beurt. Inschrijven kan op de dag zelf in de tent tot een half uur voor de start van de afstand. Verdere informatie is te vinden op www.plassenloop.nl.

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Zon, wolken en buien

In de ochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er staat een zwakke zuidoostenwind. De temperatuur is 17°C.

In de middag en avond een mix van wolken, opklaringen en met name in de middag ook regen- en onweersbuien. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. De thermometer geeft 20°C aan.

De nacht verloopt helder. Het koelt daarbij af naar 11°C.

Maandag levert een droge dag op met opklaringen en wolken. De wind is zuidwest. Veel warmer dan 18°C wordt het deze dag niet.

Foto: Mees Later buien

 

MEEST BEKEKEN