Meer dan ooit tevoren wordt in onze gemeente aandacht besteed aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder cachet krijgt de herdenking door een expositie van de Bodegraafse fotograaf Ap Quist in het Evertshuis van foto’s die door hem zijn gemaakt in vier voormalige concentratiekampen.

Ter toelichting zegt Ap: “Ik had de drang om een verschrikkelijke tijd van zo’n 80 jaar geleden op mijn manier in beeld te brengen. Onmenselijke praktijken van de vernietiging van mannen, vrouwen en kinderen. Oorlog is niet de weg om doelen te bereiken.”
De expositie met de indringende beelden onder de titel: “De reis waarheen? Waarom? Is tot en met 20 mei te zien in het Evertshuis. De expositie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Culturele Commissie.
Autodidact Ap Quist is het stadium van hobby-fotograaf al geruime tijd ontstegen. Zijn werk kenmerkt zich door doorleefdheid, emotie en schoonheid van het gewone. Hij kijkt op een bijzondere wijze naar ouderdom. Daarbij heeft hij steeds meer een voorkeur ontwikkelt voor zwart-wit fotografie. Onlangs gaf hij in een interviewer BR6 tijdens een reportage over de Kunstroute 2021 een toelichting op zijn werk.
4 mei herdenkingen
Op de avond van 4 mei staan in de kernen Waarder/Driebruggen, Nieuwerbrug, Reeuwijk en Bodegraven speciale herdenkingen op de rol.
Waarder/Driebruggen
In Waarder/Driebruggen vindt deze plaats bij het Oorlogsmonument. Kinderen leggen een roos, er wordt een toespraak gehouden en er zullen kransen worden neergelegd.
Reeuwijk-Brug
In Reeuwijk wordt een Stille Tocht gehouden, die begint bij De Ark en eindigt bij het gemeentelijk monument in het Dag Hammarskj-Eldplantsoen. Het OKB Driebruggen verzorgt een muzikaal intermezzo, een scholier draagt een gedicht voor. Een representant van het gemeentebestuur legt een krans neer.
Nieuwerbrug
In Nieuwerbrug vindt de herdenking plaats bij het Wierickehuis, waarbij onder meer gezamenlijk koffie wordt gedronken. Een leerling van groep 8 leest een gedicht voor.
Bodegraven
In Bodegraven organiseert de stichting 4 mei vanaf 19.30 uur een herdenking op begraafplaats Vredehof. Deze herdenking wordt live uitgezonden op tv door BR6. Zangeres José Bosgaart zingt onder begeleiding van een pianist een aantal liederen. Oud-directeur van het Evertshuis Gerrit van Rossum draagt een gedicht voor. Historica Cock Karssen leest alle namen van de Bodegraafse slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord voor, op dat moment stapt iemand van dezelfde leeftijd naar voren. Bij het monument waarop alle namen van de slachtoffers staan worden kransen gelegd. Deze herdenking wordt live uitgezonden op tv door BR6. Aansluitend is er op tv een interview te zien over de tentoonstelling ‘Bodegraven, oorlog en bevrijding’ in he Groene Harthuys. De tentoonstelling duurt tot 17 mei.
Evertshuis
In het Evertshuis vindt aansluitend een voorstelling plaats van Guido de Bruin onder de titel: “Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen,” een indringend verhaal over gebeurtenissen in een concentratiekamp aan de hand van de ervaringen van een Joodse leraar die toetreedt tot de door de Duitsers ingestelde Joodse Ordedienst. Het TempoRarely Saxophone Quartet zorgt voor de muzikale omlijsting. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de Emmausgemeente Bodegraven, de toegang is dan ook gratis.
Bezoekers kunnen diezelfde avond ook de foto-expositie van Ap Quist bekijken.