Gepubliceerd 12 januari 2024

3 mogelijke locaties voor windturbines

Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft op 19 december 2023 gekozen om de locaties van oostzijde Kruisweg, Bleizo-West en Noordpolder te onderzoeken voor mogelijke windturbines. Dit doen ze samen met omwonenden en belanghebbenden, om ze zo goed mogelijk in het landschap te passen.

Windenergie zou belangrijk zijn in de overgang naar een duurzaam energiesysteem en daarom wil de provincie zo veel mogelijk lokale schone stroom opwekken. In een nieuw coalitieakkoord is door provinciale partijen afgesproken dat afspraken uit het klimaatakkoord en met energieregio’s worden nagekomen. Dit zou in de praktijk betekenen dat de provincie in de komende jaren tientallen windturbines gaat plaatsen.

Windturbines hebben invloed op het weer, bleek uit een studie van de KNMI in 2022. Het is niet zo dat het invloed heeft op klimaatverandering, het heeft wel plaatselijk invloed op de afname van de wind, verandering van temperatuur en luchtvochtigheid. Enkele weersomstandigheden zijn wel op grote afstand merkbaar. 

Door middel van windenergie willen ze de CO2-uitstoot terugdringen en voor energie minder afhankelijk worden van andere landen. Door de dichte bevolking is er gekozen om dit met windenergie te doen, zonne-energie op het land neemt te veel ruimte in.

Tekst: Ryan Koster
Bron: Provincie Zuid-Holland, KNMI

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN