Gepubliceerd 19 augustus 2021

VVD-fractievoorzitter Zuyderduyn stapt op

Fractievoorzitter Willem Zuyderduyn van de VVD stapt met onmiddellijke ingang op, maar blijft wel onder eigen noemer lid van de gemeenteraad. In een uitgebreide verklaring stelt hij: “Uiteraard zal ik de lokale liberale belangen van mijn kiezers blijven behartigen in de gemeenteraad.”

Fractievoorzitter VVD Willem Zuyderduyn

Dit is een nieuwe ontwikkeling in het al geruime tijd lopende conflict binnen de lokale VVD. De bestuurlijke taken zijn overgenomen door het Regiobestuur onder leiding van Christel Mourik. Dat is de uitkomst van een ingrijpend conflict rondom raadslid Dirk van den Acker, die er van wordt beticht zich te verzetten tegen vernieuwende plannen en ideeën van de lokale VVD. Van den Acker, die geen commentaar geeft, zou afspraken schenden en zich ook laatdunkend uitlaten over Willem Zuyderduyn, waarmee diens positie als fractievoorzitter werd aangevallen.

Nieuwe partij

Twee voormalige bestuursleden, ex-voorzitter Lou Harten en ex-secretaris Willem Ginjaar, hebben vervolgens een nieuwe lokale partij opgericht, onder de naam Lokaal Liberaal. Zij voelen zich door het interim-bestuur in de steek gelaten en vrezen dat de afdeling Bodegraven-Reeuwijk wordt ondergeschoven bij die van Gouda. Twee jonge commissieleden, Valentijn Zoomers en Steffan Benders, hebben hun functie inmiddels definitief neergelegd uit onvrede met de gang van zaken. Zuyderduyn zegt nog niet te weten of hij zich bij de nieuwe partij aansluit.

Hij was overigens al aangewezen als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen (maart 2022) door het inmiddels opgestapte bestuur. Op de recent gehouden ledenvergadering waar het Regiobestuur de taken overnam zijn echter nieuwe commissies benoemd om een kandidatenlijst te selecteren en een programma te schrijven.

‘Onherstelbare schade’

Willem Zuyderduyn wacht de gevolgen niet af en is de volgende die opstapt. Hij stelt in zijn verklaring: “Het VVD regiobestuur is haar boekje te buiten gegaan. Het Regiobestuur heeft beslissingen genomen over de samenstelling van de fractie en hiermee is onherstelbare schade aangericht.” Vooral de handelwijze t.a.v. de jonge commissieleden gaat volgens Zuyderduyn alle perken te buiten. Hij stelt dat de twee uit een ‘oogpunt van zorgvuldigheid en in afwachting op de uitslag van het integriteitsonderzoek tijdelijk de werkzaamheden hebben neergelegd. Hen is te verstaan gegeven dat het ondenkbaar is dat zij hun werkzaamheden weer kunnen oppakken. Het Regiobestuur veroorzaakt hiermee niet alleen een scheuring binnen mijn fractie, maar ook binnen de VVD.”

Omdat volgens Zuyderduyn de fractie zelf gaat over de samenstelling en niet het bestuur kiest hij ervoor de pijp aan Maarten te geven. “Op deze wijze is het voor mij onmogelijk het fractievoorzitterschap invulling te geven.”

Geïrriteerd

In een eerder stadium reageerde Christel Maurik al enigszins geïrriteerd op de ontwikkelingen in Bodegraven-Reeuwijk. “Het is spijtig dat het zo is gelopen. Het oude bestuur heeft gekozen voor aftreden in plaats van optreden. We kunnen en willen niemand tegenhouden, maar het is toch best bijzonder dat je als bestuur vraagt om een onderzoek in een vermeende integriteitskwestie, maar dat je de uitkomst daarvan niet afwacht.”

0 Shares

ADVERTENTIE

BR6 WEERBERICHT


Opklaringen, wolken en kans op buien

De dag begint somber maar in de middag is er ook wat zon.

In de ochtend is er laaghangende bewolking waaruit wat regen valt. De matige wind is noordwest. De thermometer geeft 16°C aan.

In de middag wordt het droog en klaart het op. In de avond trekt de hemel dicht. De wind zit in de noordhoek. Het kwik loopt op naar 19°C.

In de nacht een mix van wolken en opklaringen bij een minimumtemperatuur van 13°C.

Zondag levert beter weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. Omdat de wind uit het noorden waait wordt het niet warmer dan 18°C.

Foto: Leo Petersen Wolken

 

MEEST BEKEKEN