21 oktober 2020

Waarschuwing voor commerciële coronatesten

Steeds meer commerciële bedrijven bieden coronatesten aan. Tegen betaling kunnen mensen zich hier laten testen, met de belofte dat de uitslag nog diezelfde dag volgt. Wordt u positief getest, dan sturen deze bedrijven u alsnog door naar de GGD. Dit gebeurt omdat corona een meldingsplichtige ziekte is. Toch wordt niet in alle gevallen de uitslag van een commerciële coronatest geaccepteerd door de GGD en volgt een nieuwe test in een van de teststraten van de GGD.

Betrouwbaarheid
De GGD werkt met een zogenaamde PCR-test, goedgekeurd door het RIVM. Daarnaast zijn de laboratoria waarmee de GGD werkt geaccrediteerd door het RIVM. Goedgekeurde laboratoria zijn terug te vinden via: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend.

Veel van de bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet altijd te vertrouwen. Bovendien werken een aantal van deze commerciële bedrijven met laboratoria die niet zijn goedgekeurd door het RIVM.

In die gevallen wordt een testuitslag niet door de GGD geaccepteerd en worden mensen verzocht zich opnieuw te laten testen in een teststraat van de GGD die wel met een PCR-test werkt.

Ook wanneer een commerciële test een uitslag geeft die negatief is – er wordt geen corona-infectie vastgesteld – is deze uitslag, volgens de GGD niet betrouwbaar. Ook in dit geval adviseert de GGD mensen aan om zich nogmaals laten testen bij de GGD en thuis te blijven totdat de uitslag bekend is.

Testen die de GGD wel accepteert
Volgens de GGD is een corona patiënt: elke persoon bij wie door middel van gevalideerde PCR of andere nucleïnezuuramplificatietest of een in Nederland gevalideerde antigeensneltest een infectie met SARS-CoV-2 is vastgesteld.

Kortom: als een bedrijf met een goedgekeurde test en een geaccrediteerd laboratorium werkt, accepteert de GGD de uitslag wel. De GGD raadt mensen dan ook aan om eerst goed te controleren of het bedrijf werkt met een goedgekeurde test en een laboratorium dat vermeldt wordt op de lijst van de RIVM. ‘Zo komen mensen niet voor verrassingen of onnodige kosten te staan’, voegen zij daar aan toe.

0 Shares
Sluit Menu