27 oktober 2020

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 43

In de week van 19 oktober zijn 15407 personen getest in de corona teststraten. Hiervan bleek 20% positief, opnieuw een flinke stijging in vergelijking met vorige week. In vrijwel alle leeftijdsgroepen is het percentage besmettingen gestegen. Het is belangrijk je aan de maatregelen te houden en het aantal ontmoetingen te beperken. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Het aantal bevestigde besmettingen in Hollands Midden is opnieuw hoger dan de week ervoor: 3.663 ten opzichte van 2.875 in week 42, een stijging van 27%.

De cijfers

Niet iedere inwoner van Hollands Midden liet zich testen in de eigen regio. Er zijn ook testen afgenomen in teststraten van buurregio’s. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen testten 3663 personen uit Hollands Midden positief op corona. Dat is een toename van 27% in vergelijking met vorige week. Afgelopen week overleden 12 personen aan de gevolgen van het coronavirus. De teststraten in Hollands Midden bieden sinds vorige week voldoende testcapaciteit. Als iemand vandaag belt voor een test, kan hij mogelijk vandaag maar in ieder geval morgen terecht.

9 september t/m 22 september 2020
7 oktober t/m 20 oktober 2020

Sneltesten

De GGD Hollands Midden heeft gewaarschuwd voor bedrijven die niet gevalideerde sneltesten verkopen. Het RIVM heeft inmiddels twee sneltesten goedgekeurd, maar eist dat er altijd een bevoegde zorgverlener (BIG-geregistreerd) in de teststraat is. Deze persoon moet toezien dat de sneltest goed gebruikt wordt.

Sneltesten zijn alleen betrouwbaar als er veel virus aanwezig is. De uitslag van een sneltest bij mensen zonder of met alleen milde klachten, ​is dus niet betrouwbaar en daarom zelfs gevaarlijk. Iemand met corona die alleen milde klachten heeft, test negatief met een sneltest. Hij of zij denkt dan onterecht dat hij negatief is. Hierdoor gaat zo iemand weer naar buiten, aan het werk en op bezoek. De kans bestaat dat zo iemand anderen besmet.

Er zijn ook bedrijven die de regels voor het testen met sneltesten wel goed volgen. Controleer daarom altijd voor je een test koopt of het bedrijf volgens de regels werkt.

Informeer je zelf goed via de website van de testaanbieder, controleer of er een arts betrokken is, of de testen CE-gemarkeerd zijn en of een zorgprofessional de testen uitvoert.

Op dit moment neemt de GGD alleen positieve uitslagen in behandeling van de in Nederland gevalideerde testen. De GGD volgt hierin de richtlijnen van het LCI/RIVM.

0 Shares
Sluit Menu